Снимка: Булфото, архив
fallback

Средната възраст на учителите в България е около 58 години. Разликата с учениците им е от няколко поколения, говорят на "различни" езици, трудно се разбират. А като се добавят и учебниците, хем на десетки издателства и авторски екипи, многократно преработвани и доста неразбираеми за малчуганите, мисията образование изглежда все по-невъзможна.

И така се стига до представата на малчуганите за "училище – мъчилище". А всъщност може и да различно, да и полезно, и забавно.

Такава е целта и на е образователният сайт Уча.се и макар и с доста усилия, екипът му успява да представи уроците на разбираем и интересен език.

В сайта няма да намерите уроци като в учебниците – пълни с непознати за децата думи и термини, които могат да откажат малчуганите въобще да четат.

Истината е, че когато прочетеш нещо, което не разбираш, има голям шанс да се откажеш изобщо да четеш каквото и да е в тази област.

И обратно - когато ти го обяснят на разбираем език, ще ти стане интересно.

А и децата признават, че да учиш е най-забавното нещо на света и те го правят всеки ден. Само че с всякакви изкушения, които имат учениците сега става все по-трудно да се привлече вниманието им върху учебния материал.

За да спечелят на своя страна децата, хиляди учители вече използват интернет платформата Уча.се.

На практика вече всеки пети преподавател е регистриран в сайта и голяма част от учителите използват видео уроците в часовете си. А това пък е особено интересно за малчуганите в началните класове.

Цената на успеха е точно 19 стотинки на ден.

В сайта има над 9 000 видео урока и упражнения по всички предмети от 1. до 12. клас, за които е положил огромен труд екип от около 60 души - учители, сценаристи, озвучители, аниматори и много други професионалисти.

Видео уроците и упражненията са разработени от едни от най-добрите специалисти в сферата на образованието в
България.

Сайтът е създаден през 2012 г. с мисията да помага на всички български ученици да постигат своите успехи и да бъдат щастливи хора. До момента уроците на сайта са изгледаните над 21 000 000 пъти. Платформата има над 400 000 регистрирани ученици, учители и родители от цяла България и от чужбина, обясни Дарин Маджаров, създател на платформата пред Dnes.bg.

Най-гледаните уроци са по математика и чуждите езици, а също така - по български език и химия.

И макар и да има разлика между учебниците и видео уроците, материалите на сайта следват напълно официалната училищна програма на просветното министерство. Само че са структурирани така, че учениците по интересен и разбираем начин да могат да се подготвят за училище самостоятелно.

След видео урока, веднага могат да тестват наученото с упражнение.

Дори и да допуснат грешка - няма страшно, напротив, системата автоматично предлага точния откъс от урока, за да наваксат пропуска.

Освен всичко друго ученето може и да е игра и състезание. Учениците могат да изпълняват мисии, да събират баджове, да качват нива и да се забавляват, докато учат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Зоя Костова

преди 5 години

Уроците са интересни и разбираеми за децата. Акцентира се върху най-важното от материала и се надгражда добре дозирано с всеки следващ урок. Изключително полезно допълнение към учебния процес! Възхищавам се от професионализма и креативността на авторите на сайта и благодаря!

12

Анонимен

преди 7 години

Групата 10-15% отличници се справят и със сата.Но имаше 30% двойки и още 20% тройки при 25% въпроси праг на 7 клас изпита - забравихме ли.Така че таргет групата на всички са отличниците в крайна сметка,

11

Анонимен

преди 7 години

Рекламна статия.Отвли4а вниманието от проблемите.Защо да ги решаваме, като бизнеса с учебници върви, идете на сайта и нау4ете това, което не сме направили както трябва, и не ни съдете за при4инените щети.Гавра с децата и родителите.

fallback