Снимка: Булфото, архив
fallback

23% ромските деца никога не са посещавали училище и детска градина.

Една пета от децата в 1 клас са ромчета, няма отпадащи до 4 клас, но след това до 12 клас само 3-4% от тези деца завършват средно образование, а само 1% - висше.

Oще по темата

Тази статистика изнесе председателят на синдиката на българските учители Янка Такева на конференция за социализиране на децата от ромски произход в училището и обществената среда.
 
Според нея основната причина за това, че за техните родители образованието не е ценност.

Такева обяви, че у нас вече е родено второ поколение деца от неграмотни майки, така че образователната система има спешна нужда от промени.

"Ако нямат завършен десети клас, тези деца няма да могат да вземат даже и книжка за управление на МПС", предупреди тя.

Професор Татяна Дронзина пък е категорична, че интеграцията на ромските деца трябва да е задача на много институции.

"Асенчо като отпадне от четвърти клас, си е Асенчо ничий, колко хиляди деца са ничии тогава, които отиват на улицата, кой има ангажименти  към него?", попита риторично тя, цитирана от БНР.

Пенчо Хубчев от фондация "Фридрих Еберт" поиска пренаписване на учебниците за седми клас, но не от университетски преподаватели, а от учители.

Написани са на неразбираем за децата език, като за студенти и това отвращава децата от образованието, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

балканжи йово

преди 7 години

детски да се дават само на лица имащи средно образование.да спрем да храним лица,които ходят в училището само заради безплатната закуска, от тия същества нищо не става,те не искат да учат защото после трябва да работят квалифицирана работа, а нямат та-кива заложби от майката природа, впрочем да се виждали от тях лица с професии учител,лекар, инженер, хирург, архитект, археолог, скулптор, пилот, космонавт, химик-не, не, не.

34

Анонимен

преди 7 години

статистиката на янка такева е грешна-не второ,четвърто поколение са неграмотните и е време да спрат да се наливат пари да си ограмотява някой,който за три месеца не научава къде е входът на училището,пък ние искаме да се научи да чете,пише и смята

33

да се знае

преди 7 години

че права имат само ромите, ние българите сме дискриминирани, стига сме хрантутили мързеливите роми, ние ги храним, обличаме,а те само се плодят, стига, писна ни.

fallback