Архив: Булфото
fallback

През последните години нараства броят на младежите от Молдова, Украйна, Македония, които искат да учат в български университети, каза днес във Варна проф. д-р Вяра Пожидаева, представител на сдружение "Кандидат-студентска борса" и зам.-ректор на Минно-геоложкия университет при откриването на форум за бъдещи студенти, на който се представят повечето от родните висши заведения.

По думите на Пожидаева се увеличават и студентите от арабски държави. Според нея интересът им е насочен най-вече към дисциплини, свързани с проучването и добива на полезни изкопаеми, експлоатацията и преработката на материалите. Причината за завишения интерес е това, че в България образованието е на добро ниво, а таксите за обучение са напълно приемливи, каза още Пожидаева.

За българските зрелостници тя посочи, че има тенденция младежите да се насочват към хуманитарните науки - икономика, юридически науки, психология.

Безспорният фаворит са дисциплините, свързани с компютърните технологии. Като цяло децата избягват математическите и инженерните дисциплини, защото им се струват по-трудни, каза Пожидаева.

Според нея това е основната причина на пазара на труда да има дефицит на такива кадри. Вариантът за разрешаването на този проблем е да се стимулират младежите да учат такива дисциплини, каза Пожидаева, цитирана от БТА.

Според нея наличието на свободни работни места и по-добро заплащане са шанс децата да започнат да се преориентират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

инж.стар

преди 7 години

Не се лъжете да учите за инж.Учете за депутати,адвокати.Инъче мизерияъа ви чакатака.

8

Анонимен

преди 7 години

Учат но няма работни места и заплати и само си губят времето. На Запад търсят миячи без вишу.

7

Анонимен

преди 7 години

На запад образованието е толкова върхътче произвежда глуупаци като Мееркел, Юннкер и др. абсолютни глупаципревърнали Европа в катун от камиилари.Наши такива образовани таланти са Мария Габриел, *** Пауноваи др. женски малоуммия недоразомения на природата.Само *** могат да хранят парразите носещи болести и смърт

fallback