Снимка: архив "Булфото"
fallback

Учителите да минават на психотест през период между 3 и 5 години, а не ежегодно, както се предвиждаше до момента.

Такава промяна в наредбата, която изискваше медицински прегледи при психиатър за педагозите всяка година, е приета от Отрасловия съвет на МОН.

Това съобщи зам.-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов, пише “Монитор“.

Това обаче не е окончателен текст, предстои промените да бъдат съгласувани със здравното министерство.  Психотестовете обаче остават задължителни за новите учители, преди да бъдат назначени на работа.

Oще по темата

За промени на наредба 4, която беше спусната от здравното ведомство, се заговори след масовото недоволство на учителите, породено от идеята да подлежат на преглед при психиатър всяка година.

Според наредбата длъжността на учител не може да се заема от лице, страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с налудни разстройства, свързани с личностнова и поведенческа промяна.

В класните стаи не бива да попадат и лица, страдащи от т.н. разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат да бъдат установени от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.

За психотестове за преподавателите обаче се заговори още през 2014 година след скандалния случай с малката Ана-Мария, чиито родители подадоха жалба, че дъщеря им е била сексуално тормозена в 4-то помощно училище.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 години

Този комплексиран *** - кариерист Стаматов пак се е гаврил с даскалиците. Слагач неориентиран.

30

Родител

преди 7 години

Обаче депутатите и министрите може да са жизофреници, клептомани и доказани ***, нали? Що не вземете дап се гръмнете, че да сторите единственото свястно нещо в жалкия си живот, бе драскачи нещастни?

29

Анонимен

преди 7 години

В тази държава освен простотии нищо друго не може да се случи. Изселването и прогонването на всички българи продължава с пъна пара. Не спете хора излезте на улицата. Не позволявайте шепа недоучили народни изедници да ви мачкат.

fallback