Архив: Reuters

България е на 15-о място по природни науки, а по математика е на 18-о място сред 49 страни, сочат резултатите от участието на българските четвъртокласници в Международното изследване за уменията по математика и природни науки на учениците - TIMSS 2015 - Trends in International Mathematics and Science Study. Това съобщи днес на пресконференция Неда Кристанова - директор на  Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование.

По математика бием Кипър, Германия и Словения. Преди нас са Чехия, Унгария и Холандия. Първи са Сингапур, Хонг Конг и Корея.

Международното изследване TIMSS е сред най-авторитетните проучвания в света, което се организира от 1995 г. на всеки четири години и обхваща учениците от четвърти и от осми клас.

България за първи път участва в изследването за четвърти клас, което се състоя през април 2015 г. и тогава в него участваха 4228 ученици от четвърти клас от 149 училища, каза вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Тя обясни, че в изследването се отчитат тенденциите в постиженията на учениците и се изучават различията между националните образователни системи в близо 50 страни, за да се подпомогне подобряването на преподаването и ученето по света.

Обобщението от изследването е истински позитивно и то е, че страната ни стои добре, коментира министър Кунева. Тя каза, че средният резултат на българските четвъртокласници по математика е 524 точки, а по природните науки - 536 точки, като и за двете предметни области резултатите са ни над средните спрямо участващите държави.

Средният резултат в изследването е 500 точки, като българските ученици са с резултати над средния, посочи Кунева, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase