Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Те преподават уроци, но когато се налага приготвят обяда на учениците, а понякога и почистват класните стаи. Не, те не са герои, а просто учители в България.

За тях училището в златаришкото Средно село не е просто работно място, а дом. А мечтата им е отново да видят двора препълнен с деца и са я превърнали в лична кауза. За шестимата разказва репортаж на Bulgaria ON AIR.

От години те всяка неделя оставят семействата си, за да се качат високо в Балкана, където работят и живеят в примитивни условия.

15- те ученици, останали в училището, са най-голямата радост за всички в Средно село. Още на влизане, отдалеч се вижда голямото българско знаме, което гордо се вее пред порутената фасада на школото, пропита със спомени за някогашния живот и детска глъч тук.

“Преподаваме на няколко класа. Активно работим по съответните дисциплини. Децата са си деца, всяко със своите качества, със своите особености!“, обяснява Ивелина Колева.

Освен с уроците на децата, учителите тук ежедневно помагат в административните задачи на директора, включват се в приготвянето на обяда на учениците, а понякога сами чистят класните стаи.

Заради отдалеченото място всеки от тях е приел да живее в стария пансион, в който липсват елементарни битови условия.

“Ние нямаме топла вода, с която да разполагаме всеки момент“, споделя Стефка Язанджиева. Тя обяснява, че сутрин се мият със студена вода, тоалетната е външна, няма баня, обслужването е примитивно. “А за уюта в стаите вече ние самите си го създаваме!“, споделя учителката.

Въпреки трудностите обаче всички вярват, че мисията им да възпитават достойни хора е изпълнена и са сигурни, че заради това всички лишения и трудности, с които се сблъскват ежедневно се струват.

Още четете на bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 7 години

Тъй като съм работила там, нека нахвърлям няколко допълнителни щрихи: ученици 15, учители 6, класове -слети. Само тая кратка, суха статистика трябва да ви ориентира достатъчно за чий "висок" идеал се боричкат учителите. Дали са възрожденски апостоли и какво ли пък толкоз индивидуално в обучението може да се получи при слети класове /справка - системата на килийните училища/...

25

Някой

преди 7 години

Не всеки става за учител.....това е призвание за цял живот!

24

Анонимен

преди 7 години

Ниво на бедност за първо полугодие 340 лв - средна пенсия обявена в БГ 350лв- пенсионираш се и те изхвърлят в карето бедни- СЛЕД КАТО СИ РАБОТИЛ 40 Г-/НАЙ МАЛКО С ПО 35/40 ДЕЦА/ И ДЪРЖАВАТА ТЕ Е ДЪРЖАЛА В ГРАФАТА ОЦЕЛЯВАЩИ- ТОВА Е БЪЛГАРСКОТО БЕЗУМИЕ- НЕКА ВСИЧКИ СЕ ПОКЛОНИМ НА ЛЕВИТЕ МИЛИОНЕРИ ВЪВЕЛИ 10% ПЛОСЪК ДАНЪК- ОБРЕКЛИ НАРОДА СИ НА ГЕНОЦИД, А СЕБЕ СИ НА ДАНЪЧЕН РАЙ.

fallback