Снимка: Булфото, архив
fallback

Едно предложение, което бе посято преди пет години, отново избуя. Студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време - между 3 и 5 години, а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени от бюджета за издръжката му. Около тази идея се обединяват две от национално представителните работодателски организации - БТПП и АИКБ.

От БСК обаче са скептични, че подобно предложение може да се реализира. Категорично срещу идеята са студентите, показа проверка на "Сега".

През 2011 г. премиерът Бойко Борисов поиска същото - заяви, че студентите, които се обучават по държавна поръчка, трябва да остават в страната, защото за тяхното обучение са инвестирани публични средства, които "изтичат" към чужбина.

Шефът на АИКБ Васил Велев обясни, че неговата организация е предложила да се разработят нормативно "надеждни гаранции за ангажимент за постъпване за определен период на работа в българската икономика на ученици и студенти, които завършват образованието си с финансиране от държавния бюджет (например - за 5 години)".

Велев предлага фирмите да имат "трансферни права" върху специалистите.

"Не може един инженер, в който е инвестирано колкото и в един футболист, да напуска фирмата, която е инвестирала в него, а "Лудогорец" да има трансферни права върху Моци. Искаме и специалистите да доказват, че няма къде да работят в страната, преди да отидат да работят в чужбина, както ние доказваме за чужди специалисти от трети страни с пазарен тест, че няма български кандидати", каза Велев.

БТПП също предлагат промени в законодателството, даващи възможност или задължение за специалистите да работят във финансиралата ги фирма за определен срок (3-5 г.). От палатата са дори и по-радикални, като искат да има ограничение за започване на работа в друга конкурентна фирма, освен при отказ на тази, която е финансирала обучението.

От БСК смятат, че сме в параграф 22 и идеята противоречи на Европейската харта за правата на човека.

"Ние сме в параграф 22 - държавата няма как да накара младите хора да работят тук, защото не може да им гарантира място по професията. 60% от завършващите висше образование не работят по специалността си, а половината работят нещо, което изисква средно образование. В същото време има недостиг на кадри в десетки специалности, но заради липсата на кариерно ориентиране и митовете сред хората за хуманитарно и икономическо образование младите се записват само за дипломата, а след това му мислят", коментира експертът на БСК Томчо Томов.

От Министерството на образованието и науката (МОН) смятат, че подобно ограничение е сложно от юридическа гледна точка, а и е съмнително доколко може да е ефективно, при положение че държавата няма как да осигури реализация на всеки завършил висше образование у нас.

Председателят на студентските съвети Яна Вангелова коментира, че ако идеята се наложи в този й вид, ще има голям отпор от колегите й, тъй като подобни забрани са неприложими в европейското свободно пространство.

"Бизнесът може да определя къде и колко години ще работи даден висшист само ако инвестира в него по време на образованието му, каквито примери има и сега у нас", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

противник

преди 7 години

Ако вземете млад специалист и го закрепостите насила,след няколко години той ще се деквалифицира и вече ще бъде безполезен.Със същият ефект може да го вкарате в затвора или в казармата все тая!Аман от нелепи идеи.Ако искаме да остават младите ни специалисти у нас трябва да им дадем възможности за развитие-заплащане,обучение добри условия за работа.Със идеите за закрепостяване ще съсипете живота на още едно поколение като съсипахте нашият!Но от червените друго не очаквам!

122

Анонимен

преди 7 години

Нашите бизнесмени са средновековни старчета пръкнали се от каскета на Тодор Живков.Всичките до един преди 3о години са се клели във вярност на БКП.Те нямат идея,че новозавършилият специалист трябва да се развива и обучава защото никоя наука не стой на място и не чака никого.Той трябва да има възможности за това.И като не ги намира у нас бяга в чужбина.Не са виновни младите хора търсещи развитие,а червените ни "капиталисти"завършили АОНСУ преди повече от 40 години!

121

Анонимен

преди 7 години

ЗАЩО НЕ- СЛЕД КАТО БИЗНЕСЪТ ИМА РОБИ- РАБОТЕЩИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ- ЗАЩО ДА НЯМА КРЕПОСТНИ СЕ ПИТАМ. ЕТО СЕГА СЕ ОЧАКВА БИЗНЕС И СИНДИКАТИ ДА ИЗЛЯЗАТ НА ПРОТЕСТ РЪКА ЗА РЪКА СРЕЩУ ПОВИШЕНИЕТО НА МИН ЗАПЛАТА, ОТДЕЛНО ПСЕВДОБИЗНЕСЪТ НИ ВНУШАВА КОЛКО СМЕ ПРОСТИ И НЕОБРАЗОВАНИ- А БЪЛГАРИТЕ ТИХО СЕ ИЗНИЗВАТ КЪМ СОЦИАЛНА ЕВРОПА, КЪДЕТО УПРАВЛЯВАТ ПАРТИИ ЧЛЕНКИ НА СОЦ ИНТЕРНАЦИОНАЛ И КЪДЕТО ИМА 13 И 14 ЗАПЛАТА ДАВАНИ С ГОДИШЕН ОТПУСК И КОЛЕДА И КЪДЕТО СЕ РАБОТИ ЗА ДА ЖИВЕЯТ, А НЕ ДА ОЦЕЛЯВАТ.

fallback