Снимка: Facebook
fallback

Около 10% от отредените за Софийския университет места за студенти са останали свободни и след допълнителния прием. В извънредната кампания са се включили 460 кандидати, от които приети са 425. Свободни след трето класиране обаче бяха 1076 места в 84 специалности. Това е 20% от приема за първокурсници. За сравнение - преди година незаети бяха 675 места в 60 специалности, пише в. "Сега".

Най-силно впечатление правят празните места за бъдещи юристи, тъй като правото винаги е било сред най-желаните специалности в СУ. След третото класиране там останаха незаети 84 места - 47 за редовно и 37 за задочно обучение. При допълнителния прием са попълнени 44 места в редовно и двама в задочно.

43 остават свободните места по история, където допълнителният прием е уредил само девет нови студенти. Направлението "Българска филология" е успяло почти да попълни незаетите си места, но при други филологии интересът е бил доста слаб - славянска, руска, испанска, френска и др.

Празни места останаха и в педагогически специалности, някои от които бяха обявени за приоритетни. Недостатъчно са се оказали и кандидатите да учат математика, също приоритетно направление. При приложната математика са попълнени 3 от 30-те свободни бройки, няма интерес и за математика и информатика.

За да повиши интереса към математическите и компютърните специалности, преди време кабинетът реши да дава по 2000 лв. допълнително на вузовете за всеки студент от професионалните направления "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника", приет над миналогодишната бройка. От СУ коментираха, че са успели да привлекат повече студенти от м.г. в последните две направления, т.е. им се полага финансиране, без обаче да дадат конкретни данни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 7 години

До До 21Ако наемът ти е 200 евро (400 лв) то значи живееш в 60-70 годишна панелка, пълна с интегранти, на 45 кв. метра, в най-краен квартал. Къде ти отиват 3000 - те "честни" пари, като не можеш да си позволиш едно прилично жилище? А Shef'еs е забутано, макар и не лошо, квартално ресторантче, подобно на "Victory" с прахлясалата снобска соц слава в гората, където "излизаш"(вехт провинциален термин). Че кой не може да даде 20-30 лв. веднъж на месец, за вкусна вечеря! Да не си пияндур?

50

Логично е за „д-р“

преди 7 години

В скоро време в БАН сигурно ще започнат да раздават докторски титли и на онези, които са завършили висше в село Дивдядово, в тамошния филиал на Университета от село Долно Нанагорнище.Чакай само да видиш какво производство на учени ще се развихри, когато най-после бъде приет закон и за ПЛАТЕНА докторантура. Феодалните БАН-ски старци отдавна се борят за това. Свободната докторантура им се вижда неудобна, така всеки умен висшист, и да няма връзки, ще стане д-р. Как да не се облажат и от това?!

49

Пак до 52

преди 7 години

но впоследствие го направиха висше, та да има повече висши училища извън София.Не питай какво знаят тези двете. Те са илюстрация на народната мъдрост, според която, ако търкулнеш бъчви по нанадолнище, най-голям шум вдига онази, която е празна.Е, може да са празни кратуните им, но почти веднага след като получиха научната степен д-р, тези двете си присвоиха правото да преценяват интелектуалните способности на колегите си и стойността на научните им трудове.БАН е държава в държавата.

fallback