Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Майки и бащи на първокласници залагат семейни накити отпреди век, за да подготвят децата си за първия учебен ден, пише "Телеграф".

Собственик на заложна къща разказва, че родители донесли при него три златни синджира и една пендара, за да купят раница и пособия на детето. Други пък залагали телевизори.

Най-много преди първия учебен ден обаче забогатяват фирмите за бързи кредити. По техни данни българинът тегли от 200 до 600 лева, за да подготви детето си за първи клас.

Тъй като банките не предлагат оферти за първолаци, обикновено за купуването на раница, спортен екип, помагала и тетрадки, се минава през фирма за бързи кредити.

Най-скъпа от целия учебен пакет е раницата, която върви от 70 до 140 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 7 години

Как няма да залага златото на баба си,като всеки уикенд ходи до Гърция.Но когато стане дума за собственото му дете,всичко му се вижда скъпо.Едно кафе се равнява на две тетрадки,един резервоар бензин струва,колкото една раница и прочие други сравнения.Финансовата грамотност и финансовата дисциплина не са вятърни понятия,въпросът е човек да си направи правилно сметката.А колкото до фирмите за бързи кредити,можем да кажем,че по-голямо заробване и мамене от тях няма.

35

Несъгласен

преди 7 години

От 7 години знаеш, че детето ти ще тръгва в първи клас и не можеш да отделиш 200 лева. Трябва да си много ***, да нямаш никакво понятие от планиране на разходи, а не много беден. А 500 лева семестриална такса ? Плюс учебници, които са по 50- 70 лева. Нека се подготвят отсега. Аз съм самотен родител. Изучих си детето , без да залагам накити. Здраво бачкане поне на две места, никакви превземки по отношение на раници и телефони и детето ти става човек. Умен и с ценности.

34

Много от коментарите

преди 7 години

До Анонимен 40 ясно ми е, че хората не могат да отделят 200 лв. при тези заплати, но все пак тези кредите по-поносими в изплащането им. Идеята ми е, че не е нужно да дават по 300 и нагоре лева за подготовка на ученик. Аз лично ще се огранича в рамките на 100-150 лв. за шестокласник.

fallback