Снимка: БТА
fallback

6% от българските преподаватели имат компютърни квалификации, а броят на ползващите компютър учители достига 20% и е крайно недостатъчен. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на форума "Е-образование за ИТ бизнеса в София".

Учителската професия е професия, която трудно се обновява и трябва да имаме стимули, за да имаме нови поколения учители, каза министър Кунева.

Тя заяви, че учителите в България трябва по-бързо да достигат до по-високата степен на заплащане, защото у нас между 25 и 30 години се расте в учителската професия, докато се достигне максималното заплащане.

В Полша и Литва, които скоро са направили своята реформа, това става между 10 и 15 години, посочи вицепремиерът Кунева.

Тя каза, че у нас има електронни учебници и те могат да се ползват и от учителите, и от учениците, но отбеляза, че остава и хартиеният учебник. Сега ние живеем в три епохи - на печатните издания, на интернет и на социалните мрежи, отбеляза т, пише БТА.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че днес младите хора и учениците мислят дигитално и няма как да си представим, че образованието, учебните планове и учебниците ще останат във "втората революция", а младите хора да са част от "третата революция".

В София сега няма училище, в което да няма интернет, компютърни кабинети, мултимедия и интерактивни дъски, а само преди три-четири години малко бяха училищата с такава инфраструктура, каза кметът Фандъкова.

Тя съобщи, че приключва цялостната модернизация на Софийската математическа гимназия и отбеляза, че успехите на това училище се дължат на опитните преподаватели, които подготвят учениците, печелещи медали от международни олимпиади.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Елена

преди 8 години

До Ива:Нямам колега,който да не работи с компютър,но нямам в класната стая.Иска ми се повече тестове да пускам,но трябва да си ги снимам за моя сметка(пари за хартия-няма),та така с делегирания бюджет.Как да се работи нормално?

9

Анонимен

преди 8 години

Квалификациите са проформа.Учителите минават през тях,само за да увеличат заплатите си. Обучението се води от разни стари професори или такива,дето са уж малко по.млади, но абсолютни дървеняци.Нищо ново не ти казват,за да предизвикат желанието да бъдеш самия ти носител на новото,модерното, смисленото.Да си "нещотърсач" в най-добрия смисъл на тази дума. Закостеняло мислещи хора, дето пътуват насам и натам за пари, а не за да раздават знания.Или те привикват на място за лекции от преди 100 години.

8

Ива

преди 8 години

Това с процентите не може да е истина. Не вярвах преди време, когато говореха за 50%, та сега за 20% ли да го приема за истина. Кой се подписва под това твърдение? Повече от 10 години работя ежедневно с компютър и изобщо не си представям, че не го правят повечето колеги.Не ни злепоставяйте. Може да има някои от по-възрастните учители, които да не го правят системно, но 20%...Не мога и не искам да повярвам на тази констатация. Да не би да става въпрос за някои селски училища от килиен тип, бе.

fallback