Снимка: Reuters, архив

Зачести употребата на наркотици и сред младите мъже. При нас постъпват хора с високо образование и високи позиции, които вземат наркотици, за да се държат работоспособни. Това заяви шефката на психиатричната болница в Курило Цветеслава Гълъбова пред bTV.

"Подлагането на децата на тестове за наркотици е навлизане в личното им пространство", каза Яна Алексиева от асоциация "Родители" по повод идеята на ГЕРБ децата в 7 клас да бъдат подлагани на такива тестове.

Още по темата

"Въпросът е какво правим впоследствие с този тест, подлагайки на поредно изпитание доверието на децата и родителите. Защото не е възможно да направиш каквото и да било без знанието на родителите", смята тя.

"Има рационално зърно в тази идея и аз я подкрепям, но тя може да бъде опорочена по български", заяви от своя страна Цветеслава Гълъбова.

"Въпросът е идеята да се разработи от специалисти при широко обществено обсъждане и да се знае какво се случва, каква е целта и как ще се постъпва. Употребата на наркотици започва в все по-ранна възраст и проблемите са много сериозни", заяви тя.

Тестовете са уринни или чрез слюнка и дават бързо резултат за около 20 мин. Те показват също какви точно наркотици са употребени. Според г-жа Радкова, специалист по превенцията, дизайнерските наркотици обаче не се улавят с тези тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase