Снимка: ВТУ

От тази година срещу такса от 30 лева всеки кандидат-студент може да си запази място във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Сутрешният блок на Bulgaria ON AIR се свърза със  зам.-ректор на ВТУ Стоян Буров, за да внесе повече яснота в процедурата.

"Не наричаме това резервиране на място, а предпочитаме запазване на място. То започна през март и вече приключи. Тази акция е за първа година и сме много горди с нея. Вече имаме записани над 600 студенти в първи курс, благодарение на нея", обясни Стоян Буров.

Той добави, че кандидат-студентите не могат да запазват места в няколко специалности, а само в една. Тази такса е фиксирана с постановление на Министерския съвет.

"Това беше ориентирано към кандидати, които още нямат диплома за средно образование. Такса за участие в кандидатстудентския прием. Тя покрива разходите на университета по обработката на заявление, данни, поддържане на компютрите", коментира още зам.-ректорът на ВТУ.

Попитан за финансовото състояние на висшето учебно заведение, Стоян Буров отговори: "Финансовото състояние на университета не е добро, но нямаме притеснения за каквото и да било. Нито преподавателите са без заплати, нито студентите са без стипендии. Възможно е да се търси вариант за съкращаване на персонала".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase