Снимка: архив Булфото
fallback

От просветното министерство са категорични, че няма развален телефон за скока на заплатите на учителите.

Вдигането им бе обявено в неделя от Меглена Кунева на учителски събор в "Арена Армеец". Ден по-късно премиерът съобщи, че увеличението не е съгласувано с него и пари за по-високи заплати няма.

Oще по темата

"Няма никакъв развален телефон, всички говорим, включително и вие, на един и същи език, езикът е ясен", каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той допълни, че всички е ясно, че образованието е абсолютно необходим приоритет и затова трябва да се говори постоянно за промяна на начина на финансиране.

Стаматов обясни, че националният учителски събор е било мястото, където за първи път да бъде споменат колективният трудов договор с новите му клаузи. Те са били разписахме в същия ден.

"Аз лично, за пореден път съм разочарован от ситуацията, че в нашата страна всичко хубаво може само за миг да бъде разочаровано за цяла голяма гилдия, каквато са учителите", каза Стаматов, цитиран от БТА.

Той допълни, че е разочарован от негативния отклик, настанал на следващия ден след събора.

"Учителят е най-силно потиснатият в нашата страна, аз много години съм го виждал в погледите на абсолютно всички колеги, с които съм работил. Това са най-ниско платените хора, хората от които се очаква да работят най-много, да бъдат духовно богати, да имат възможността да направят най-кадърните специалисти. Те имат нужда от уважение", заяви Стаматов, който дълги години е бил училищен директор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 7 години

24, казваш и полиция високоплатена- ти измисляш ли си или да- 500 лв/800 лв това са парите на хората които жертват живота си всеки ден, за да могат ей такива като теб фриволно да си играят с професията им. Полицаите на мястото на катастрофа, пожар, убийство, бедствие- а фантазиите на журналята са безкрайни.

18

908А

преди 7 години

Кой в България е високоплатен? Далавераджии,мутри и мутреси,депутати,министри,полиция,адвокати,лекари,офицери,съдии и прокурори,висши чиновници,зидари,мазачи,пазачи,бодигардове,кметове и секретарки,съветници,банкери,дистрибутори....но не и УЧИТЕЛИ!Е,как ще успеем!?За напредъка на една нация са нужни подготвени хора,а това става вече 21-ви век само в училище-никъде другаде!

17

33

преди 7 години

150 години ни бяха нужни да разберем,че сами трябва да се освободим от византийско робство.500 години ни бяха нужни да разберем,че трябва сами да започнем да се борим за освобождаването си от турско робство. И т.н.....Колко години ще ни трябват да осъзнаем,че единствения път към прогреса е развитито на науката и технологиите,високото ниво на образованост на цялата нация-други пътища няма.А учителите са най-ниско платените у нас и в ЕС!С такова виждане нямате абсолютно никакво бъдеще!Запомнете т

fallback