Снимка: Булфото, архив

Министерството на образованието и науката ще обяви на 2 юни конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната, съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от БТА.

Той обясни, че организирането на конкурсите се налага заради пенсиониране на досегашните директори на образователните институции.

Конкурси ще има за десет държавни училища в София-град, за четири в Плевен, за три в Пазарджик, за по две училища във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по едно училище в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково. В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища.

Регионалните инспекторати по образованието ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София-град - в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Целта е те да имат възможност да организират нормалното откриване на новата учебна година, обясни заместник-министър Стаматов. Директорите, които сега ще се пенсионират, са хора, свързали личната си съдба с българското училище и заслужават благодарността и уважението на обществото, каза той.

Специфичните им знания и умения занапред могат да бъдат насочени към участия в проекти, в различни съвети и комисии по образование в полза на децата и учениците, посочи Стаматов.

Конкурсът за държавни училища ще се организира в София при максимална прозрачност както на теста, така и при събеседването с кандидатите, увериха от МОН. До окончателните резултати от конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където няма класиран кандидат старите директори също ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс.

През юли 2015 г. са организирани конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са правени директорски конкурси - през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори на 211 общински и 36 държавни училища, припомниха от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase