Снимка: Reuters, архив

Финансирането е сред причините за проблемите в българското образование. Това коментира председателят на Съвета на ректорите в България и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев пред на Bulgaria ON AIR.

"Ако се върнем след приемането на България в ЕС през 2007 г. и световната икономическа криза през 2009 г., когато трябва да се определи един приоритет в сферата на образованието има две алтернативи - или да се тръгне, както в другите области в стагнация, към намаляване на парите в образованието, или обратното - да се финансира образованието, което да даде възможност за излизане от тази криза. За съжаление по една или друга причина е преминало към първия вариант. Финансите са в основата на всичко", поясни проф. Тотев.

Вече има приета Стратегия, както и промени в Закона за висшето образование от 1 март тази година, припомни той и добави, че от Управителния съвет подкрепят промените - "поетапно да се премине на финансиране не само на брой студенти във ВУЗ-овете, а като се обърне поетапно и внимание на качеството".

Процесът "парите следват студента" е контролируем, смята проф. Тотев.

"Има една категория университети, която през годините освен в областите, които неминуемо са най-добрите, са поели един курс на разширяване на областите на обучение. Би следвало да обучаваш, където си най-добър, най-силен и имаш преподавателския потенциал", посочи ректорът на Минно-геоложкия университет и добави, че не е редно да обучаваш в области, където не си компетентен само заради финансирането.

Вероятно има малко повече от необходимите за бизнеса и държавата бройка, приемани студенти, отбеляза още той. Според него през години се е скъсала връзката между бизнес и образование, сега се разбира потребността от хора с висше и средно образование, добави той.

Студентските стипендии са между 50 и 120 лева, отбеляза той. По думите му те не са променяни от 2004 г.

В Съвета на ректорите не е обсъждано закриване на университети, коментира още проф. Тотев.

"Ако начинът на финансиране бъде съобразен именно с тези неща, всичко ще отиде на мястото си и няма да се стигне до закриване на университети", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase