Снимка: Архив Reuters

В 5.25 ч. днес в МОН бе изтеглен варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература, съобщава пресцентърът на МОН.

Много ви благодаря, че бяхте свидетели как публично и напълно случайно бяха избрани темите, каза просветният министър Меглена Кунева на журналистите, които присъстваха на генерирането на варианта.

На добър час на зрелостниците, желая им да имат честен и справедлив избор. Всичко, което направихме в министерството, е да може младите хора, които се явяват днес на изпит, и са положили усилия през годината, да имат честен старт. Ние гарантираме честността на избора, каза вицепремиерът пред медиите.

Искам да кажа на зрелостниците, че учителите и родителите им много се вълнуват заедно с тях. Ние им стискаме палци и им пожелаваме да дадат най-доброто от себе си, каза още министър Кунева.

След сглобяването на теста в МОН, той ще бъде изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те ще могат да го разсекретят , разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.

Вариантът ще съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос - тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение.

Заявления за явяване на изпита по български език и литература са подали 52 089 зрелостници. Матурата се провежда в 4000 зали в 625 училища, а квесторите са над 10 000.

Изпитът ще продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

След 15.00 ч. днес на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase