Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Изхвърлиха доайена на европеистиката в България - професор Ингрид Шикова от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя бе ръководител на представителството ни в Европейския съюз, експерт и съветник в представителството на Европейската комисия у нас, както и създател на катедрата "Европеистика" в СУ.

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR студентите от специалността Стефан Радов, Светла Йорданова и Ралена Герасимова изразиха подкрепа към своята преподавателка.

"Според решение на Академичния съвет от 27 април договорите на някои преподаватели няма да бъдат продължени. Един от тези преподаватели е проф. Ингрид Шикова", обясни Радов, който е представител на студентите в Академичния съвет.

"Ние не сме съгласни с начина, по който беше взето решението. То е въз основа на брой дни невзет отпуск, тоест всички преподаватели с неизползван платен отпуск над 100 дни са с прекратен договор", допълни Светла Йорданова.

Позицията на СУ гласи, че решението не е конкретно насочено към професор Шикова. Има и други преподаватели, на които нямат да бъдат продължени договорите им, допълват от Алма матер.

"Това събуди доста недоволство в рамките на нашата катедра, буквално за една седмица се организирахме и решихме да вземем позиция", посочи той. "Не можем да си представим катедрата без нея", категоричен е Стефан Радов.

Вчера годишната конференция на специалност "Европеистика" беше прекъсната от студентите с тениски с надпис "Върнете ни Ингрид обратно!"

Студентите стартираха и инициативата "Събуди се, Европа", като хаштагът получи отзвук - над 13 хиляди гледания вече има емоционалното видео в подкрепа на проф. Шикова във Facebook.

"Като цяло това, което видяхме като призив в социалните мрежи е, че трябва да реагираме, ако се налага още по-твърдо на това решение. Имаше призив за протести в рамките на Ректората. Все още се надяваме на диалогичността на ректора, на декана и се надяваме, че ще ни чуят и ще успеят да ни съдействат.", заяви Радов.

На въпрос дали някой от университета ги е потърсил за разговор студентите заявиха, че доколкото знаят - не, но се надяват от Академичен съвет да вземат под внимание тяхната позиция. Младежите заявиха, че са получили подкрепа и от преподаватели.

Стефан Радов заяви, че в Академичния съвет не са успели да се разберат дали удължаването на договорите на преподавателите трябва да се случи на ниво факултет или на ниво университет.

На въпрос какво ще направят оттук нататък, ако няма диалог с университета, студентите са категорични, че ще предприемат и по-твърди действия, да защитят позицията си.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 години

Смешни работи. Работодателят е могъл да предостави съответните дни платен отпуск. Това уволнение ще падне в съда, стига г-жа Шикова да потърси правата си там.

6

Анонимен

преди 7 години

европеистика няма що ама ще имат диплом нищо ,че нищо няма да умеят (ядене напиване оргии)

5

Анонимен

преди 7 години

Според Днес решението "е въз основа на брой дни невзет неплатен отпуск". Не знаех, че неплатеният отпуск е задължителен. Виж, за платения нещата стоят различно.

fallback