Снимка: архив Булфото
fallback

От Министерство на образованието обявиха новите правила, по които ще се проведат матурите тази година. Те ще съчетават похватите на известни телевизионни риалитита – тотално видеонаблюдение и лотария, в която всеки ще получава различен въпрос.

"Изпитните въпроси са 41. Те биха могли да бъдат така подредени в една изпитна зала, че да има толкова варианти за всеки един ученик, колкото са самите изпитвани в изпитната зала", обяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов, цитиран от "Фокус". Дали ще се стигне до този вариант ще реши просветният министър Меглена Кунева.

Oще по темата

Стаматов съобщи и че е осъществено обединение на видеонаблюдението в централно наблюдение в няколко места – регионалните инспекторати и сградата на министерството.

"В деня на двата зрелостни изпита, от три места ще бъде наблюдавана всяка една изпитна зала – от самото  училище, от инспектората и от министерството", каза зам.-министърът.

Той обясни и че са поставени различни датчици и индикатори, които лесно могат да установят преписване.

Просветното министерство обяви и че по време на изпита всеки ученик ще стои на точно определено място в изпитната зала, за да се улесни видеонаблюдението. Стаматов каза, че преди началото на изпита всички мобилни телефона на учениците ще бъдат събрани. Същото ще бъде направено и с апаратите на квесторите.

"Засекретяването ще се извърши предишната вечер от комисия, която е в доста разширен състав – директор, учител, представител на родителите и представител на инспектората. На следващия ден Изпитната комисия ще разпечата изпитните зали, санитарните връзки и цялото училище", обясни още той.

Диян Стаматов бе категоричен, че всички мерки са насочени върху онази малка група ученици, които имат предварителна нагласа и стремеж да преписват, а не върху всички ученици, които са се подготвяли за изпита.

Зам.-министърът напомни, че е изпратено писмо до главния прокурор, в което е поискана подкрепа за проверка на всички сигнали, свързани с изтичането на информация за изпита. 

На 18 май ще се проведе първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас.

На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

На първата матура 4000 ще са изпитните зали в 624 училища в цялата страна, обяви Стаматов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Лелка

преди 7 години

до Валя"Учител или преподавател е професия, упражнявана от хора, които преподават своите теоретични знания и практически умения на учениците."За труда на всяка професия се заплаща, а може би Вие работите безплатно?Редно е и родителите да участват в развитието на своите деца, защото на настоящият етап това е ПРЕХВЪРЛЕНО изцяло на училището. Родители масово не знаят до колко часа учат децата. А що се отнася за "лелките"-те са единствените, които успокояват децата! А :) и за квестор НЕ СЕ ЗАПЛАЩА

23

до 18, Валя

преди 7 години

какво го интересува един учител, че детето ще ходи на уроци по БЕЛ при друга госпожа. днешните програми така са направени, че в училище нищо не можете да научите. Когато отивате при частен учител, за да ви подготви за матура например, той си работи по своя програма и за това научавате нещо. Освен това в училище основната цел на учителя е да опази учениците живи и здрави и да завърши часа без инциденти.

22

Жоро

преди 7 години

ДО 18 ВаляПреподавам в гимназия и от 15 години не съм дал дори един частен "урок"...но не това е пробема- от 15 години обявявам консултации- два пъти седмично, и приемам въпроси онлайн....е,и????? 15 години НИКОЙ не ме е потърсил!

fallback