Снимка: flickr
fallback

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си.

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година.

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни, пише "Труд". Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина. Във Великотърновския тя е задължителна за студентите.

Масово зрелостниците, които влизат в университетите, не знаят елементарни правила от българския език, коментират преподаватели.

Новата дисциплина ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти в университета независимо от специалността, която следват.

Според преподаватели ниската грамотност на студентите се дължи най-вече на липсата на желание да се образоват и изучават правилата на българския език в ранните класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 години

Във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново се влиза всякаква специалност само с тест по български! Ама хората, излезли от там са си с едното ВисшУ и трайно без работа...

21

*

преди 8 години

Студентите са неграмотни? А как са издържали държавните зрелостни изпити и кандидатстудентския изпит? И защо ЮЗУ приема неграмотни младежи?

20

Ганчо

преди 8 години

Кандидат студентите, не само не знаят да пиша, но те не знаят и да говорят нормално, както и да мислят последователно. Масовият им речни се свежда до словосъчетанията :"бате - бате", "майна-майна", "виж готин", "***-***" и други елементарни изрази. Това е масовата им елементаристична култура. И друго много важно, всички са позьори, копирайки държание на това което са гледали в Интернет или някъде другаде.

fallback