Архив: Булфото
fallback

Първите деца, които ще са първият плод на новия образователен закон, са тези, които ще завършат през 2017 - 2018 година или днешните седмокласници. Това обясни в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Според него динамиката и промените в училище са толкова големи и така бързо се случват нещата в системата, че в момента той вече започва да остарява.

Важното е че образователните стандарти тръгнаха, и ако не ги одобрим, ще се блокира действието на новия закон, каза Игнатов, като припомни, че той е внесъл новия закон още през март 2012 г. и вече трябва да заработи, защото
"цялото общество губи от неговото бавене".

По отншение на промените в учебните програми той обясни, че е противник в 5 клас да се изучава древната история.

"Колкото са по-малки децата, толкова по-добре те могат да усвояват родната история. За тях древната история е твърде абстрактна. До 5-6 клас българското героичното минало трябва да присъства в училище чрез историята и българския език", обясни той.

Според директора на 99 детска градина "Брезичка" Иванка Харбалиева има промени в новите образователни стандарти - от 9 стават 7.

"Като образователно направление пада игровата култура. Това е основно средство и форма на работа в детската градина, присъства в цялото обучение, затова не се губи нищо", допълни тя.

Образованието е консервативна система, освен това учителското съсловие у нас е застаряващо и е нормално да има неприемане на някои от идеите в закона, смята директорката.

Тя обясни, че в закона са въведени нови форми на обучение - самостоятелна форма на обучение, почасово обучение.

До 18 март се очакват предложения за промените в новите образователни стандарти. Тяхното обсъждане ще бъде на следващия ден - 19 март, допълни директорката.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

оое

преди 7 години

Сина на комунистическия областен партиен секратер на Видин отново дава акъл. Тази личност, син на комунист, и съветски възпитаник, завършил СССР, унищожи и разби българската научно-изследователска структура, като вкара в НС, един абсурден "закон за развитие на академичния състав" с който направи българската наука бит пазар за длъжонсти: доценти и професори, които се раздават на килограм, без никакъв държавен контрол.

2

да

преди 8 години

Игнатов и той е едно произведение на мутризацията. Видяхме го какво направи.

1

НОРМАЛЕН ЧОВЕК

преди 8 години

Игнатов се покри като излезе далаверата с Фонд научни изследвания-хората забравиха и ето го пак във фокуса на медиите.В едно е прав-Стара история да се учи в пети клас е кощунство.Разгледах програмата-кому е необходимо да се учи устройството на Римската република?Да оставим настрана понятията,които децата трябва да усвоят.Защо досега не се показаха колективите,които са измислили тези стандарти-да излязат и да се мотивират.Трябва да се учи българска история в контекста на световната.

fallback