Снимка: архив Булфото
fallback

Новият министър на образованието Меглена Кунева обяви, че броят на студентите в университетите ще бъде орязан. Приемът на вишисти ще бъде намален още от тази учебна година.

Орязването ще е следствие от промените в Закона за висшето образование. Те предвиждат правителството да получи право да се намесва пряко в процеса на прием и да ограничава бройките за прием. Университетите също ще могат да кажат в кои специалности да бъдат приемани по-малко студенти.

Oще по темата

Броят на приеманите кандидат-вишисти ще зависи от качеството на обучение и от реализацията на завършилите.

"Броят на студентите във висшите учебни заведения ще бъде орязан още от следващата учебна година", каза днес Кунева, цитирана от "Дарик".

По-рано днес заместникът й проф. Николай Денков обясни, че орязването на приема на студенти не е свързано само с промените в закона. Причина са и демографският проблем и броят на завършващите ученици през последните години.

Денков обясни и че има и диспропорции в пазара на труда. Те се изразят в това, че около една трета от българските студенти завършват две професионални направления - икономика, администрация и управление. В същото време всички други професионални направления, свързани с технически и инженерни науки, с природни науки и математика, с компютърни и педагогически науки, имат почти същия дял студенти. Затова липсват и кадри в тези сфери.

Според закона ще има и защитени специалности. Сред тях ще са екзотичните специалности като Японистика и Арабистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

до 54 от Германия

преди 8 години

Напълно те подкрепям ! Инстинктът за самосъхранение на българина е доста по-развит от този на западноевропейците. Аз също прекарвам вече половината време в България, с растяща тенденция. Планини, морска кал, СПА - кеф ми е. 30 години в Германия ми стигат.

45

Анонимен

преди 8 години

Няма хляб за МБА, икономисти, социолози, политолози и тем подобни. Трябват инженери, лекари, ИТ специалисти.

44

Ганчо

преди 8 години

Егати автономията на университетите, като някой ще определя какви специалности ще има.

fallback