Снимка: БТА, архив
fallback

Трябва да се направят промени в структурата на Министерство на образованието, смята Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

Oще по темата

"Дълбоко съм убедена, че който и да стане министър, ако остави този екип, отново ще имаме подобни сценарии", коментира тя пред bTV след поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на просветния министър Тодор Танев заради системни скандали.

Такева обясни, че е разговаряла няколко пъти с Танев, за да го призове да направи направи малки дирекции, които да са мобилни и част от експертите да заемат други позиции или да отидат на друго място.

"Той отказа, може би защото всеки един от тези хора има зад гърба си по няколко депутати и различни лобита", коментира тя и добави, че около 6 човека от дирекцията, която отговаря за учебните планове, вече са отишли да работят в издателствата, защото "всеки отива там, където си е постал".

Според нея има много голяма връзка между тези експерти и издателствата.

"Министрите се хващат на въдицата на тези експерти, защото си мислят, че като са престояли 30 години в министерството всичко знаят", обясни тя.

Такева отсече, че с новите проекти на учебните планове се прокарва още една идея, която вече не е само за опростяване, ами за опросточаването на образованието, защото новите знания, които трябва да научат учениците, са сведени до 40%. 

"Децата ни няма да зная кои са възрожденците", посочи като пример тя.

Според историка Констадин Костадинов практиката на отпадане на произведенията от учебните програми не е нещо ново.

"Не говорим за политически метли, а за опит да направим мулти-култи образование, българското да бъде сложено на второ място", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 1 "Експертите" "прибират" от издателствата 1/4 от печалбите на самите издателства. Плащат родителите на учениците. Това е корупционна схема. Но нали Кунева е по борбата с корупцията. Ако стане министър на МОН, ще се види доколко е читава. Решението е да няма нищо задължително, всеки учител сам да си избера учебник. Министерството може да дава мнение за всяко издание.

11

охо

преди 8 години

Тая откри Америка! То във цялата държава е така.бюрокрацията е навсякъде една и съща!!!ускубани трансексуални люде от третия пол.50 и нагоре изрисувани дърти к.........ви абортаджийки дават тон на всичко.за това и си седиме 25 год.на едно място

10

Анонимен

преди 8 години

"Експерт" - разбирай лапач.

fallback