Снимка: Bulphoto, архив
fallback

Турското робство става съжителство, а цял випуск остават без знанията за Средновековие според новия учебен план.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира историкът професор Искра Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС.

Oще по темата

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

231

Михаил

преди 8 години

Ха-ха - "Сожительство"! :) Иван Вазов, Христо Ботев были нетолерантными варварами. Можно конечно 500-летнее изнасилование назвать "сожительством", но это позор современной Болгарии и предательство предков, боровшихся с Турецким игом. Так считают русские. Прощайте, "братушки"! :)

230

ТЭ

преди 8 години

Гейропа

229

до турчин

преди 8 години

Господине турчин, и Баташкото клане ли е според Вас "ефтин популизъм"? Това според Вас е мирно съжителство така ли? Има исторически доказани документи, където чрез кръвен данък са взимали деца, това според Вас е справедливо? Ако бяха взели вашето дете? Нима оправдавате подобна жестокост?Не отричайте Историята бедни и богати винаги е имало и сред турците.Българинът е толерантен за много неща и никога, не би избил беззащитни деца и жени. Не мразя турците,но разберете, че тази земя е България.

fallback