Снимка: Булфото, архив

Сумата, която отпуска Турция за четири учебни заведения в България, е около три милиона на година, пресметна говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Още по темата

Според него обаче това е много малка сума, защото бюджетът на останалите училища в България бил по 10 милиона лева годишно за около 200 деца.

Ахмедов обясни пред bTV, че само 40% от средствата на четирите училища идват от Турция и отрече това да се отнася за останалите дейности на Главното мюфтийство у нас.

По думите му изповеданието има още над 10 секторни политики, за тях не идват пари от Анкара. 

"Сектор "Образование" при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт от 1990 г. и всичко е разписано подробно", настоя той.

"Това са нормални училища - гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети", посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят. 

Практиката обаче сочи, че след като завършат средното си образование, 95% от учениците продължават в университет, основно в България, обясни Ахмедов.

"Не виждаме никакъв проблем нашите две институции в лицето на Главното мюфтийство и дирекция "Вероизповедания" в Турция да си сътрудничат. Не трябва да демонизираме това сътрудничество", настоя той, но отказа да коментира какви са целите на Турция, за да финансира училища у нас.

Ахмедов отрече твърденията, че Главното мюфтийство се кани да продава апортирани вакъфски имоти във фондации и фирми.

"Вакъфският имот е имот, който е придобит от мюсюлманската общност и се полза само в негова полза като се отдава под наем, но не може да се продава, нито да се ипотекира. 1500 от тези имоти са джамии, не може да има продажби", разясни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase