Грандиозен успех за България постигнаха българските ученици на 12 Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика, провела се в Алмати, Казахстан. Момчетата и момичетата ни се прибират с 5 златни, 4 сребърни и един бронзов медал.

В отборното класиране Софийска математическа гимназия е на първо място. Учениците от СМГ надвиха 54 отбора от 17 страни, сред които Русия, Румъния, Сърбия, Армения, Грузия, Беларус, Украйна, Индонезия и други.

В раздел "Математика" златен медал грабнаха Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас).

12-класникът Даниел Атанасов се връща със сребърен медал.

В раздел "Информатика" ненадминатият Христо Венев от 12 клас се връща с първото място и златен медал. Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев от 12 клас, а Никола Пулев – сребърен медал.

Преподавателите на учениците от СМГ са: Математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, Информатика – Бойко Банчев.

Със сребърен и бронзов медал се завръщат шуменските информатици – Антон Чернев и Иван Ганев с ръководител Бисерка Йовчева.

Международна "Жаутиковска олимпиада" се провежда от 2005 г. насам, като Софийска математическа гимназия участва от 2007 г.

В престижното състезание участват отбори на специализирани физико-математически училища. Целта е да се пропагандират науките математика, информатика и физика, както и да се развива международното сътрудничество и да се установят приятелски връзки между специализираните училища по цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase