Снимка: Reuters. архив
fallback

Формулите по математика ще бъдат част от изпитните материали на националното външно оценяване по математика тази година, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева пред "Монитор".

Седмокласниците ще имат списък с формулите, които са изучавали и попадат в изпитния конспект. Така например учениците ще разполагат с Питагоровата теорема, както и с правилата за изчисление на лице на триъгълник, трапец, ромб и др.

Кандидат-гимназистите ще разполагат не само с формулите по геометрия, но и с тези по алгебра. Те ще разполагат с пълния списък от правила, но сами ще трябва да разпознаят коя от формулите им е необходима за решаване на дадената задача и как да я приложат.

Промяната се прави с цел децата да не се стремят просто да наизустят или зазубрят дадени формули, а да мислят и разсъждават логически, обясни Кастрева.

Това ще са и основните умения, които ще търсят и оценяват проверяващите на националните изпити за гимназия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

Ако Питагоровата теорема я не знаете ясно ми е колко задачи сте решили.

18

Правилно

преди 8 години

Според мен е правилно да се дават формулите - целта е да можеш да приложиш формулите, а не да "откриваш топлата вода". Абсолютно ненужно е да помниш 30 формули. Много по-важно е като погледнеш задачата да прецениш коя формула, теорема и т.н. е приложима. В "онези" години - преди 1989 - на изпити в института ползвахме сборник с формули и функции. Който не знаеше пак беше скъсан. Целта е да мислиш и да прилагаш наученото, и вече откритото.

17

Анонимен

преди 8 години

....отрежат. И когато им го сметнах с елката ме погледнаха умно и продължика да си чертаят с по пода с тебешир.

fallback