Снимка: Булфото, архив
fallback

След поредния случай, при който майка нападна учителка в Севлиево само преди три дни, синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе с декларация, в която се посочва, че преподавателите са шокирани от бездействието на институциите при зачестилите и недопустими действия на агресия.

Oще по темата

Според синдикалистите се затвърждава неприятното усещане в обществото, че живеем в държава, в която грубо се погазват и не се спазват законите, а учителите може да бъдат вербално и физически унижавани.

"За пореден път имаше побой над учителка с нанесени физически наранявания при изпълнение на задълженията й", посочват от учителския синдикат и допълват че за съжаление, отново МВР и прокуратурата, неглижират проявената агресия и сриването на авторитета на български учител.

В нея се отбелязва, че "в новия и доста дебел като обем образователен закон няма механизъм за защита на учителите от реваншизма на родителите".

Напротив - увеличава се влиянието на родителите върху директори и учители чрез бъдещите обществени съвети, без да им е вменен и намек за отговорност. Родителите нямат отговорността да търсят и обезпечават допълнително финансиране на учебните звена, да предлагат обществени кампании за подобряване на образователните политики, но имат свободата да контролират и да се намесват в управлението на образователния процес, без да имат компетенции за това.

Синдикатът "Образование" е неудовлетворен и от това, че след доста драстични случаи на брутално отношение към учители в България, отговорните министерства не направиха нищо за превенцията и за пропускателния режим в училищата.

Затова синдикатът продължава да настоява българските училища да имат затворен режим и външни лица, в това число и родители, да не се допускат свободно и безконтролно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

къде са МВР и прокуратурата когато бият учители?Пазят Доган и Местан

31

А бе мислители,

преди 8 години

Някой нахлува по време на учебен час и бие учителката.Това е, което следва да взриви общественото мнение.Този някой е майка и относно нейните деяния е заведена преписка. Ако това се случи в САЩ, още същия ден социалните служби щяха да са извели от дома й всички нейни деца, колкото ги има.Изясняването дали учителката има провинение е отделен въпрос и проверката няма да й се размине.Но майката побойничка ще види зор докато си върне децата- наказание, после пробация, обществено заклеймяване.

30

Анонимен

преди 8 години

Ох, само като ги видях в неделя по ТV-то - "дългогодишната преподавателка" и изрядната й дъщеричка, стъкмена у дома с тениска, на която пише "Ученически съвет", и ми се изясни картинката. Пък обясненията й - "детето било обгрижено", "майката звъняла цял час, тя, милата, не й вдигала, чак се наложило зам.директорката да дойде и да изнесе телефона, че да не пречи" - ми то много сложно да вдигнеш и да кажеш, че детето е преобуто, ако е било така. Море пусти бой!

fallback