Снимка: Булфото, архив

Тази година гимназия завършва най-малкият випуск в новата ни история - децата на Виденовата зима. И ако досега на един кандидат-студент се падаха две места в университета, тази година цифрата може да скочи нагоре, пише в. "Стандарт".

Тъй като битката ще бъде за всяка бройка, ректорите отсега обмислят как да отворят вратите на висшите училища за студенти от чужбина. Някои от тях вече го правят успешно от години. Други засега посрещат чужденци предимно по програмата за обмен "Еразъм плюс". Всички обаче са единодушни в едно - за да привлечеш чужденци, ти трябват програми на английски. Защото отмина времето, когато чужденец ще загуби една година от живота си, за да учи български и след това да слуша лекции на нашия език.

В битката за ректорски постове тази година много от кандидатите имаха ключово послание - привличане на чужденци. Това бе част от платформата на повечето настоящи ректори, на които предстои да покажат как ще приложат тази идея на практика. До момента у нас най-голям е броят на чуждите студенти от Турция, които са около една трета от чужденците, избрали да вземат диплома тук, сочат данни на НСИ. Техният брой обаче намаля в сравнение с този от преди няколко години, след като в Турция избухна скандал по повод дипломите от някои наши висши училища и бяха поставени допълнителни изисквания спрямо българските дипломи.

Според ректорите един от големите резерви за увеличаване на студентите във висшите ни училища са младите хора от страните, които най-често изпращаха учащи у нас по времето на соца. Редица висши училища са се насочили към държави от бившия Съветски съюз, ренесанс в очите на родните висши училища преживяват и виетнамците.

По думите на проф. Стати Статев, ректор на УНСС, във Виетнам дори са направили фонд, където се набират средства именно за обучение на техни студенти в България. "Те имат представа от качеството на нашето обучение. В момента наши възпитаници са и премиерът им, и вицепремиерът, и вицепрезидентката им", разказва Статев.

Виетнам е готов да изпрати свои младежи не само в УНСС, а и в Техническия, интерес проявява и към Софийския университет.

Повечето ни висши училища, които не са медицински, логично се интересуват предимно от чужденци, които не са част от Европейския съюз. Причината е, че гражданите на ЕС плащат у нас такси, равни на тези, които плащат и българските студенти, докато при студентите от други страни тарифите са далеч по-високи. Проблемът при тях е издаването на визи, но според ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков този проблем може донякъде да бъде разрешен с въвеждането на дистанционно обучение по специалности, в които това е възможно. Така младите хора ще получават повечето от нужните им знания онлайн, но все пак ще се налага да идват дотук, макар и за по-кратко време.

В Софийския университет чужденците проявяват интерес към програмите по медицина, психология, икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase