Снимка: архив, Булфото
fallback

Без история и география в 11-и и 12-и клас. Това предвижда проект на нова наредба за учебния план, пише "Монитор".

Задължителната подготовка изключва напълно и географията, която и в момента не се учи в последните два класа в професионалните гимназии.

Така учениците в последните два класа на гимназията няма да учат задължително история и география, а само ако изберат предметите като СИП или ЗИП или пък изучаването им е включено в избрания от тях профил.

Липсата на история в 11-и и 12-и клас ще се компенсира с повече часове в 10-и – по 3,5 седмично, вместо по 2, както е в момента, обясни пред всекидневника зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева. В допълните часове десетокласниците ще залягат на уроците за история за България.

Биологията и химията също отпадат от задължителната подготовка. В момента те се изучават по 1 час седмично в 11 клас.

Всички зрелостници обаче ще учат повече български език и литература, който остава в задължителната подготовка за всички ученици от 1-ви до 12-и клас.

Проектите на новите учебни планове предвиждат в 12 клас абитуриентите да имат по 93 часа български език и литература, вместо 62 в момента.

Гимназистите в 11-и и 12-и клас ще имат и един чисто нов предмет – гражданско образование. Другите задължителни предмети са математика, два чужди езика и физическо възпитание и спорт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 години

До asd Това ми хареса "даже си водих записки".От тук изводите си ги правете сами.По принцип не си водя такива, но не исках да го засегна, а той /учителят/ тръгнал да ме просвещава. Избягали, защото ще ги изпитва.. Та цял живот ще ви изпитват под една или друга форма.Ще сте подложени на ситуации, в които да решавате веднага и ще трябва да избирате най-правилното, особено ако от Вас зависят и други хора.

27

Честито

преди 8 години

Отдавна системата е самодостатъчна. Интересуват се само от заплати .Това не са възрожденските ни даскали като каквито даже са били Левски и Ботев,а едно самовлюжени женоря с пуделите им ,които са си избрали . Децата са им *** ,то днес за всичко са виновни децата с телефоните,колите и секса. А кой подаде сигнала,айде да не му мислим .Честито

26

asd

преди 8 години

На мен ми се случи учителя по история да ми разказва урока лично на мен като единствен в часа. Бях отишъл да ме изпита, а се оказах сам в този час. В последните класове няма интерес към някои предмети и се ходи само за оценките. Този случай доста ме травмира тогава, чувствах се недостоен този добър учител да разказва урок само за мен. Много ми беше неудобно и даже си водих записки, за да не го обидя. Това е в елитна софийска гимназия.

fallback