Снимка: Reuters, архив
fallback

Вече ще изключват от училище, ако от ръководството се натъкнат на неприлично клипче или снимка, които ученик е публикувал във Facebook. Става въпрос за накърняващи достойнството фотоси или кадри, които без разрешението на съученика или преподавателя са качени в мрежата.

Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни. Така например в 51-во СОУ "Елисавета Багряна" има вече двама ученици, които са били изключени заради крайно неприличното си поведение в социалната мрежа спрямо други хора.

Миналата година момче направило колаж на една своя съученичка, като сложило лицето й върху голо чуждо тяло, след което качило снимката във Facebook, разказа пред "Монитор" директорът на 51-во СОУ Асен Александров.

В правилника на 20-о СОУ също е записано, че ученикът няма право да публикува в електронните медии снимки и информация за съученици и учители без тяхното разрешение, както и снимки и информация за себе си без разрешението на родителите си.

В училищните правилници масово са записани и дейности в полза на училището. За провинилите се ученици са предвидени наказания като чистене на чинове и стени, боядисване на пейки, ринене на сняг, обиране на шумата от двора, подреждане на книгите в библиотеката, помагане в учебния процес на по-малките деца в занималнята и др.

Подобни наказания се прилагат например, ако ученик е бил хванат да пуши или си е позволил три пъти да ползва телефона си по време на час.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Roditel

преди 8 години

До 9И аз се чудя - Що за наказание е нещо, което всъщност трабва да възпитаваме в децата си?Няма оправия!

6

Анонимен

преди 8 години

С тези делегирани бюджети "вън", ама другия път. Ще има порицание, мъмрене, предупреждение ... и учебната година свършила.

5

Анонимен

преди 8 години

Хаха. Стари и драконовски мерки били. В САЩ вече арестуват и солидно глобяват заради такива нападки в интернет, още повече от както един ученик се самоуби затади тях.

fallback