fallback

Всеки четвърти българин в Германия получава обезщетение за безработица от Агенцията по заетостта, пише Der Spiegel. Данните показват, че нашите сънародници си намират работа в европейската държава по-трудно, отколкото северните ни съседи.

Гражданите на България и Румъния се различават съществено по отношение на интеграцията в пазара на труда. Статистиката показва, че към май 2015 г. безработицата при българите в Германия е била 16,2 на сто. При румънците нивото е значително по-ниско - 6,4%.

Съответно лицата от български произход, получаващи обезщетения от германската социална система, са 27,6%, докато при румънците те са едва 11,5%.

В Германия българите са концентрирани основно в Берлин, Хамбург, Мюнхен, Нюрнберг, Франкфурт и Дуисбург. Броят им към април 2015 г. е 203 хил. Около 85 хил. от тях имат трудови отношения с германски работодател, а 54 хил. или 27,6 на сто от всички български граждани в Германия се ползват от помощта на приемащата държава. За сравнение германските граждани, ползващи правото на помощ, са едва 7,5 на сто.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Ханс

преди 8 години

Да се чете - Всеки втори български ром е с обезщетение в Германия. А отделно всеки германец е шокиран, след като му заявите и покажете нагледно, че етническите българи не са *** и не говорят турски език.

20

ХАЛИЛ

преди 8 години

Много се филмирате бе българЧЕТА. Какво храните вие точно? Та нали точно за това се говори в статията, а именно, че сте неспособни да се интегрирате и преживявате благодарение на социални помощи. В Германия работите главно в строителството и сте най-ниско платени от всички чужденци. Дори Пакистанците работят за повече от вас, защото са по-умни и си търсят правата. Жените ви компаньонки (тоест...), а другите ги издържа държавата. Не случайно в UK социалните помощи ги спряха точно заради вас.

19

Анонимен

преди 8 години

...Важното че европейски, глупави демокрации(ние) ги хрантутим и им плащаме.Всяка една от жените им е забулена с фередже или бурка надянала на смрадлив *** шалвари и бута поне една детска количка и около нея подскачат още 5,6 отрочета.В джамиите им които никнат като гъби след дъжд, открито призовават към джихад и събират пари и набират доброволци за терористите и Ал Кайда.Сега сигурно разбирате, защо цивилизована Европа гледа негативно на 55 годишното присъствие на тази ***,да не говорим за опити за влизане в ЕС.

fallback