Снимка: bgonair.bg
fallback

Начинът, по който са написани българските учебници, трябва да бъде променен и реформата в образованието да стартира най-накрая на практика, каза в ефира на България Он Ер Юлиян Петров от синдиката на учителите към КТ "Подкрепа". Според него съществува огромна пропаст между учебниците и учениците.

Той поздрави министър Тодор Танев, че чете учебниците, но препоръча да остави тази работа на хората, които вече са ги чели и то много пъти. "Могат да попитат ученици и родители дали разбират какво е написано в тях", коментира Петров.

По думите му учебниците трябва да бъдат сменени, но за да има реформа, много други неща трябва да бъдат променени.

Според него българската образователна система е в дисонанс с европейските и с американските стандарти. "Има много излишни неща и някои от резултатите на нашите ученици са много по-високи от тези на децата в Европа. Учебният материал трябва да се снижи, да бъде малко по-разбираем, по-лесен, а акцентът да бъде във възпитанието", смята експертът.

Директорът на 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов смята, че промяната на учебниците от първи до четвърти клас трябва да става поетапно и учителите трябва да бъдат включени в обсъждането им. Според него обаче идеята да се прилагат указания към учебниците е недобре обмислена и неефективна.

Според него включването на упътвания към учебниците ограничава свободата на учителите. Стаматов смята, че са необходими нови методи на преподаване, защото стандартният начин е скучен за децата.

"Поставянето постоянно на нови указания пред учителя води до невъзможността той да бъде свободен. Казва му се какво точно и как трябва да го предаде", коментира директор Стаматов.

По думите му не трябва да има само един учебник по предмет, а трябва да са много, за да може учителският колектив да избере този, който отговаря на начина, по който желаят да се преподава.

Според Юлиян Петров обаче учебниците не трябва да са толкова много.

"Какво става, когато едно дете се премести в друго училище и там учат по друг учебник?", запита риторично той. "Не са малко и парите, които държавата дава за учебници, те са безплатни, но образователната система плаща за това. Едно такова разточителство ощетява други дейности в образованието", аргументира се той.

Специалистът коментира и младите учители и учещите се за педагози. Той отбеляза, че у нас професията "учител" не е атрактивна, защото стандартът на преподавателите е много нисък. Юлиян Петров каза, че работата с деца е много стресираща и младите учители трудно успяват да намерят своето амплоа в класната стая.

Експертът се спря и на проблема, че студентите с най-ниски резултати влизат в педагогическите специалности, вместо да бъде обратното, както е в други страни.

Чуйте целия разговор във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

<<//Според него българската образователна система е в дисонанс с европейските и с американските стандарти. "Има много излишни неща и някои от резултатите на нашите ученици са много по-високи от тези на децата в Европа. Учебният материал трябва да се снижи, да бъде малко по-разбираем, по-лесен, а акцентът да бъде във възпитанието", смята експертът//>>Нямам думи и коментарът е излишен!

19

да

преди 8 години

Европейските и американски стандарти са по- ниски и ние трябва да си снишим образованието за да не изпъкват нашите деца което много дразни нашите ментори. Образованието ни беше много добро преди да почнат всякакви "професори" да се упражняват в писане

18

Петър Берон

преди 8 години

Учебниците освен че са неразбираеми, са и неграмотно написани.

fallback