Снимка: Булфото, архив

Матури и за петокласниците - това предвижда приетият от Министерски съвет план с мерки за 2015-2016 година в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Те ще се явяват на национално външно оценяване, което трябва да покаже каква грамотност притежават при четенето.

В момента децата от 5-и клас не се явяват на никакви матури.

За учениците от 9-ти клас също се предвижда национално външно оценяване, в което те ще разкрият "функционалната си грамотност".

Чрез заложените в цялостната стратегия мерки се цели до 2020 година да се постигне 90% дял на обхванатите в детска градина деца на над 4 години, до 30 на сто по-малко 15-годишни ученици с постижения под критичния праг PISA, както и ръст на възрастните, завършили курсове за ограмотяване, пише "Монитор".

Основният акцент е насочен към стимулиране на четенето.

В документа са заложени различни училищни и извънкласни национални инициативи като "Бъди грамотен", "Малкото голямо четене" и др. За 2016 година е планирано и онлайн състезание "България пише".

За повишаване грамотността на нацията се предвижда още създаване на кътoве за четене на обществени места като например моловете, метрото, жп гарите и кината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase