Снимка: Булфото, ахрив

За нов начин на провеждане на матурите се обяви просветният министър проф. Тодор Танев.

"Едно от първите неща, които идват наум, е да бъдат по-кратки, но далеч не е само дължината, а цялостната организация", обясни той пред журналисти в Министерския съвет.

Според него някои медии са създали чувството, че има изтичане на темата за матурата по Български език и литература от министерството.

Още по темата

"Една лъжа, повторена 100 пъти, става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда, не знам какво се постига с това. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха", попита министърът.

По думите му публикацията в интернет "Яворов ви поздравява", която издава темата, е локализирана и била дело на студент, който не правел това за първи път.

Квестори пък изнесли информация за темата след 8.30 часа. Според Танев това е правено от години. Проблемът е в по-малките населени места, изтъкна той, като посочи, че вероятно става дума за няколкостотин квестори. За да има наказания обаче, действията им трябвало да се докажат.

Според Танев срещу преписването на изпитите тази година са били взети много повече мерки, отколкото в предишни години.

"Ние забелязахме пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди", коментира министърът. Според него успеваемостта на матурите е намаляла в резултат на затегнатия контрол и проверките по места. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase