Снимка: Reuters, архив

Около 45 процента от учителите в училище са пострадали от насилие от ученици и родители, а 65 процента от учителите в детските градини също са претърпели насилие от родители и това е психическо насилие.

Това заяви днес пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева, попитана увеличават ли се случаите на физическото и словесното насилие към учители от страна на родители и ученици.

Такева коментира темата за насилието в училище по повод на последния случай от Велико Търново, при който ученичка от осми клас е ударила учителя си по български език и литература, след като й е написал "двойка".

Във всеки един момент в българското училище се случва нещо и затова през 2013 г. СБУ поиска от 42-то Народно събрание и беше прието изменение в Наказателния кодекс - в член 113 и в член 114, и така физическото насилие към учителите беше криминализирано, заяви Такева. "Затова, всеки, който посяга на учителя, трябва да познава този закон", коментира тя.

На въпрос увеличават ли се случаите на нервни и психични проблеми сред учителите заради насилието и стреса в училище, Янка Такева обясни, че в наредба 5 са регламентирани професионалните заболявания при учителите и те са защитени от закона.

Изследване на СБУ от 2013 г. показа, че "твърдите" фактори намаляват въздействието си върху тези пет болести при учителите, но се увеличават факторите, свързани със стреса в училище. Тези фактори влияят пагубно върху здравето на учителите, но и върху учениците, защото и "те започнаха да боледуват от болестите на възрастните", коментира Янка Такева.

СБУ организира днес националната конференция "Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase