Снимка: Reuters, архив
fallback

Псувни и обидни квалификации – на това се нагледали проверяващите на тазгодишните матури на зрелостниците. "Красивите" думи били по адрес на хора от системата на образованието и били написани на местата за отговори със свободен текст, разказа пред Нова тв Александър Трингов, началник на отдел "Общо образование" към МОН.

Той коментира и съмненията за преписване на матурата по български език и литература в Област Кърджали, които отведоха там десетки инспектори от София, за да следят строго провеждането на тазгодишния изпит.

Най-озадачаващ там бе фактът, че едно малко училище в Ардино попадаше в топ 10 на най-добрите школа в страната за миналата година. След проверките обаче то вече се сгромоляса до 653-та позиция в същата класация.

За да провери дали школото в Ардино заслужава седмото място или се преписва масово, Министерството на образованието изпрати 31 инспектори в 11 училища в Област Кърджали. Те обърнаха специално внимание на малкото СОУ. И съответно хванаха доста преписвачи.

Резултатът - от 36 ученици, шестима са с анулирани работи. Така средният успех падна от 5.62 на 3.67.

Трингов обясни драстичната разлика в резултатите с факта, че инспекторите от София са предотвратили множество измами, както и с данните, че учителите в малките населени места работят с много повече ученици.

"Добре е, че имаме работите на зрелостниците сканирани, защото има доста сигнали от оценители за идентични матури, особено по български език и литература", каза още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Ispolin4eto

преди 8 години

КогАто аз бях дете дисциплината беше желязна. Уважението към по-възрастните и по-знаещите и можещите се възпитаваше дори и със сила и всяка жаба си знаеше гьола, мястото в него и реда на кеакане. А самостоятелното мислене и инициатива се възпитаваше с отговорности, а не като сега - ако има един начин родителя ще отиде и в ***, вместо дитетууу

14

Ispolin4eto

преди 8 години

То сегашната младеж все чака някой друг да свърши работата, от някой друг да препишат, някой друг да ги обслужва... ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ! От къде ли са го видяли това?! И защо изобщо се оплаквате от резултата?! Това са вашите деца - така сте си ги въЗпитали! Няма някой друг виновен!

13

Анонимен

преди 8 години

ИСКАТ НЕ ИСКАТ .НО ТРЯБВА ДА УЧАТ. В КИТАЙ ПОЛИЦИЯ ОТЦЕПВА УЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ. ПРИБИРА GSMте.ПИЩОВИТЕ И ДР. ЩОТО ИСКАТ ПОСЛЕ СЪЩИТЕ ДА СТРОЯТ ТОВА КОЕТО НЯМА ДА СЕ РУШИ. ДА ЛЕКУВАТ А НЕ ДА УМЪРТВЯВАТ.С ЕДНА ДУМА ДА ИЗЛЕЗНАТ КАЧЕСТВЕНИ СПЕЦИАЛИСТИ КОИТО ДА ДОВЕДАТ СТРАНАТА ДО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ПРОГРЕС И НЕ СЕ ЦАЦКАТ С НИКОЙ

fallback