Снимка: Reuters, архив

Псувни и обидни квалификации – на това се нагледали проверяващите на тазгодишните матури на зрелостниците. "Красивите" думи били по адрес на хора от системата на образованието и били написани на местата за отговори със свободен текст, разказа пред Нова тв Александър Трингов, началник на отдел "Общо образование" към МОН.

Той коментира и съмненията за преписване на матурата по български език и литература в Област Кърджали, които отведоха там десетки инспектори от София, за да следят строго провеждането на тазгодишния изпит.

Най-озадачаващ там бе фактът, че едно малко училище в Ардино попадаше в топ 10 на най-добрите школа в страната за миналата година. След проверките обаче то вече се сгромоляса до 653-та позиция в същата класация.

За да провери дали школото в Ардино заслужава седмото място или се преписва масово, Министерството на образованието изпрати 31 инспектори в 11 училища в Област Кърджали. Те обърнаха специално внимание на малкото СОУ. И съответно хванаха доста преписвачи.

Резултатът - от 36 ученици, шестима са с анулирани работи. Така средният успех падна от 5.62 на 3.67.

Трингов обясни драстичната разлика в резултатите с факта, че инспекторите от София са предотвратили множество измами, както и с данните, че учителите в малките населени места работят с много повече ученици.

"Добре е, че имаме работите на зрелостниците сканирани, защото има доста сигнали от оценители за идентични матури, особено по български език и литература", каза още експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase