Снимка: архив, Булфото
fallback

Резултатите от матурите на седмокласниците са по-ниски от предходните 2 години. Матурата по математика най-много е затруднила кандидат-гимназистите и много деца имат двойки, обяви пред bTV зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.

"Математиката е затруднила тазгодишните седмокласници. Има доста двойки на матурите. По български език продължава да има лексикални и пунктуални грешки в работите на децата", уточни тя.

Oще по темата

Днес официално ще излязат резултатите от външното оценяване на седмокласниците. Тази сутрин предстои преобразуването на точките в оценки.

По български език и литература общият брой точки са 4 по-малко от миналата година, а по математика – 7.

Според зам.-министъра това е отстъпление от постиженията и е проблем. Тревожни са многото двойки по математика, това е важна дисциплина, коментира Кастрева.

В изпита по български и литература учениците са показали липса на лексикални знания и опит за работа с текст.

Според данните от външното оценяване софиянчетата са се справили най-добре, след тях са децата от Варна и Смолян. Добри постижения има и в Плевен, Хасково и Разград.

Кастрева обясни, че изтичането на матурата по литература след седми клас е станало след 8 часа сутринта и се знае, че "къртицата" не е човек от системата на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Анонимен

преди 8 години

До Диана ПеневаАми не се притесняват, а и не виждам защо е нужно да го правят.Ще приемат тези с над 3.00 и ще се броят за елитни.После МОн ще им каже в 12кл.,че не са подготвили децата, без да отчете, че още на входа са супер зле подготвени и далече от елита.

103

до 122

преди 8 години

След дадени хиляди левове и 4 на изпита, значи проблемът е в детето ти.За моето дете похарчих допълнително 120 лв за урока по математика и 250 лв за 10 урока по български последните два месеца преди изпитите. Добавям още около 50-60 лв за ходене на пробни изпити и изкара над 5,50 на 1 модул по двата предмета и малко над 5 на 2 модул.Половината им клас преписа и изкараха високи оценки без да са дали и 1 стотинка за допълнително обучение.

102

Анонимен

преди 8 години

Колкото повече социализъм и безплатни екстри, толкова по-зле. Трябва само глад и бой, конкуренцията дава напредък.

fallback