Снимка: Нова тв
fallback

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност".

Така зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева коментира фрапиращият случай на продажба на верни отговори на тазгодишните матури. И твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

Oще по темата

Да си купиш отговорите на матурите. Оказа се, че това не е никак трудна задача. Нова телевизия се сдоби с абсолютно всичките верни отговори на теста по български език по време на самата матура. Сделката е сключена няколко дни преди изпита. А в самия ден получават два SMS-а с верните отговори. И всичко това само за 100 лева. Излиза, че дори пазени от 10 000 квестора и над 4300 камери, в запечатаните стаи верните отговори влизат тихо и мобилно.

Кастрева допусна, че след разпращане на вариантите до училищата е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях, много преди изтичането на времето на изпита.

"Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера, преди 8 часа, освен ние двамата с министъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

По думите на Кастрева в МОН ще бъдат донесени всякакви видове "пищови", намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните.

"Цялата информация, която събираме, ще предоставим на полицията", добави Ваня Кастрева. "Капката катран в кацата с мед в никакъв случай не трябва да оставя горчив привкус на тези, които вчера говориха", коментира още тя.

Според нея учениците, преписали на матурата, са несигурни в себе си.

"Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите нямат право да използват такава техника по време на изпита", обясни още Ваня Кастрева.

На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман.

"За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

.

преди 8 години

Продавате смешки и придавате чалъми, неграмотни и продажни ленивци такива!

44

ппп

преди 8 години

До От стадиона"Дупе знае две и двеста".След като му плащате, нормално е да не учи в часовете, защото знае, че мама и тате ще се погрижат.Ако знае, че няма да дадете и лев, или че нямате, ще си седне на четирибуквието и ще учи, но факт- ще успее. Най-големият проблем на днешния ученик е мързела на първо място, на второ - пилеенете на време в чатове, игри и т.н.Всички учители имат консултации безплатни,но за да зададеш въпрос трябва да си прочел поне нещо.Варианти има и е безплатно,ако пожелаеш.

43

ппп

преди 8 години

До От стадионаНе давайте пари за нещо, на което учениците могат да бъдат научени в училище.Единственото важно е да се спази структурата, която може да бъде осъзната и с един урок.Останалото е въпрос на това да си седнеш на дупето и да четеш, и да развиваш теми и да решеаваш тестове.Ако човек знае защо е в училище, няма начин да не научи.Ако си пропилява времето там, нормално е да плати за гяволъка си след това.Родителите ми нямаха пари да плащат, четях и успях.

fallback