Снимка: Булфото
fallback

За 45 % от учениците в начален курс, българският език е непознат. Това каза в интервю за ''Фокус'' Христо Димов, директор на ОУ "Св. Патриарх Евтимий” във Велико Търново. По думите му, преди години България е държала първите места по грамотност сред учениците, докато сега се запазват продължително ниски нива.

"Това не е характерно за всички етноси, а по- конкретно за ромския. При тях заинтересоваността е много малка и непременно указва влияние това на спада в класацията. Това се забелязва и във великотърновска област и си проличава и от ниските нива на четивна способност и грамотност. В нашето училище и в други по- големи във Велико Търново такива са единични случаи. Това обаче е тревожна статистика, затова и Правителството искаше да наложи за задължително посещението на детска градина от 5- годишна възраст, там да се учи български език и нивата на грамотност да се повишават постепенно'', обясни директорът.

Той коментира още, че покачване нивата на грамотност зависят единствено от учителите.

''Според друго изследване в близките години от системата ще излязат около 90 % от действащите в момента учители. Надеждата е в сегашните студенти, в тези които завършват или са завършили скоро. Начинът България да се изкачи в тези класации за грамотност е тези млади хора да прегърнат учителската професия и да успеят да се реализират успешно'', каза още Христо Димов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Учител

преди 8 години

Ако знаете само какво поколение учители идва....Не могат да говорят правилно на български език и за по-лесно пердашат на майчин... И после искат резултати!

59

bebok

преди 8 години

Goliama rabota.Toj e umirasht ezik. Niama smisl da se uchi.Da uchat turski i anglijski.

58

Анонимен

преди 8 години

Каква е тая стойка на снимката? Илюстрация към пътя знанието или какво?

fallback