Снимка: Reuters, архив
fallback

1407 ученици са отпаднали от клас през последния учебен срок, съобщиха от Образователното министерство.

Семейни причини - това е оправданието, с което повечето ученици са престанали да посещават училище. Като брой това са 902 деца. Заради натрупани отсъствия са изключени 496 ученици, а заради слаб успех от образователната система са отпаднали – 9.

За миналата учебна година 3490 ученици са престанали да посещават училище според данните на Образователното министерство, цитирани от "Монитор". Тази информация обаче се разминава с представените данни на НСИ, според които за учебната 2013/2014 година 13,8 хил. ученици са напуснали школата по различни причини.

Най-голям е броят на отсъстващите и отпаднали ученици в Сливен, София-град, София-област, Пловдив, Бургас, Варна. Най-често това са ученици в прогимназиален и гимназиален етап.

"Сред основните причини за допуснатите неизвинени отсъствия, посочени от директорите, са ниска мотивация и незаинтересуваност липса или слаб родителски контрол, както и нисък социален статус", обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Румбо

преди 8 години

Много правилно питат хората:Кои аджеба са тия дето отпадат!?Живея в малък град,където средната заплата е 500-600лв,но всички бели(българи и турци) плюс копанарите(вид ***)дават мило и драго да изучат децата си,включително и в чужбина!За това се хвърля и последната стотинка,това е цел N 1 !

16

Анонимен

преди 8 години

Вчера слушах, че тенденцията по време на соц. е била децата да са по-образовани от родителите си и това, като се замисля наистина така, днес е обратното. Децата отпадат от училище, защото системата е архаична за времето в което живеем, материала е прекалено много, труден и неразбираем, изисква се активна работа, а не безхаберие от учителите, но и активна работа вкъщи. Родителите на тези деца, нямат желание, капацитет да им помогнат, децата затъват и отпадат.Някога съм учиа сам, но днес не става.

15

РОСИ

преди 8 години

УЧИЛИЩАТА НЕ СЕ ПОСЕЩАВАТ .ИЗИСКАВАНИЯТА НА ДЕЦАТА НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ.НЯМА ПАРИ .ПОЛИТИЦИТЕ НИ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА УЧЕНИЕТО НА ДЕЦАТА.ТЕ СА ЛИШЕНИ ОТ МНОГО НЕЩА..БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СЕ НУЖДАЯТ ОТ *** И НЕГРАМОТЕН НАРОД ЗА ДА ЛЪЖАТ СПОКОИНО И ДА КРАДАТ.ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ КАРА С НАСИЛА ДА УЧАТ .КАКТО БЕШЕ ПРИ ЖИВКОВО ВРЕМЕ

fallback