Снимка: БТА

Дуалното обучение ще започне пилотно в две професионални училища, намиращи се в Централна България. Това каза за БТА министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, след като в президентството беше подписано споразумение между Швейцария и България за изпълнение на проекта "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система".

Проектът се финансира от Швейцария с 3,5 милиона швейцарски франка. "Имаме намерение във всички професионални училища в България да бъде взаимстван швейцарският модел, но ние имаме нужда също и от професионални училища, някои от които ги няма в Швейцария", коментира министърът.

Попитан как ще се обучават учениците при дуалното обучение и дали практиката и обучението им ще е по 50%, министър Танев отговори, че "практиката трябва да бъде повече от 50 % - от десети до 12-и клас". Това е рамката, която швейцарците са ни поставили първоначално", уточни той.

Танев заяви, че по този въпрос няколко пъти е разговарял с посланиците на Австрия и на Германия у нас, както и с българския посланик в Швейцария Меглена Плугчиева, и добави, че идеята е да се разшири дуалната система на професионалното образование у нас.

Работната практика на учениците от дуалното обучение би трябвало да се заплаща и затова сега водим разговори с четирите големи работодателски организации, както и със Строителната камара, за да има от тях известен брой стипендии за учениците, каза министър Танев.

В президентството продължава заседанието на Съвета по образование и наука към държавния глава на тема "Качество на образованието и пазар на труда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase