Тодор Танев. Снимка: архив Булфото
fallback

Образованието е стратегическа област, защото тя създава нацията, тя създава бъдещето. Това каза днес на кръгла маса в хотел "Кемпински", посветена на европейското образование, министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев. Форумът е организиран от Европейския политехнически университет /ЕПУ/ с подкрепата на Атлантическия клуб в България и фондациите "Фридрих Науман" и "Либерално общество за нова Европа".

По думите на министър Танев България вече не е в положението да се уповава на възрожденския идеал да се произвеждат хора, които са просветени. Просветени хора са тези, които четат, пишат и са универсално приложими навсякъде.

Според Танев откъсването на образованието и науката от живота е нетърпимо от този момент нататък.

Възрожденският патос да се произвеждат граждани на национални държави преди сто и нещо години, би следвало да отстъпва на производството на граждани, които имат демократични знания, посочи министърът, цитиран от БТА.

Ако искаме да се обърнем към едно универсално образование, от което всички имаме нужда, бих препоръчал много енергично на всички по целия свят да се обърнем към образованието по програмиране, каза в своята встъпителна реч президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Според него тренировката, която дава образованието по програмиране, помага в абсолютно всяка една област - от археологията през медицината до земеделието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 9 години

С подкрепата на неолиберали,атлантически клуб,фондация "Фридрих Науман",какво очаквате от тази компания,Мони Паси ,не успя да универсиализира зарядните за телефон,сега е решил да ни прави всички по калъп,естествено техните еврейчета,ще получат съвсем друго образование,а плебса,нека се учи да завива гайки

34

ПАЗАРДЖИК

преди 9 години

ТО В САЩ НАРОДА.УМЕЕ ДА ЧЕТЕ И ДА ПИШЕ.КАТО ДЖЕНИФЕР ПСАКИ НЕ ЗНАЕ ЕВРОПЕЙСКАТА КАРТА БЕЛОРУСИЯ ГРАНИЧИ С УКРАЙНА И ЧЕГНО МОРЕ.И ТОЯ ИСКА ДА НИ ПРАВИ СЪЩТИТЕ.ЗА ДА МОЖЕ ПОЛЕСНО ДА УПРАВЛЯВАТ НАРОДА.ЩОМ УПЕЕ ДА ЧЕТЕ И ДА ПИШЕ СТИГА МУ ТОЛКОВА ДА УЧИ.УРААААААААААААААА НИЕ СМЕ ГРАМОТНИ ДА ЖИВЕЕ АМЕРИКА С ТЕРОРИСТИЧЕСКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ

33

Анонимен

преди 9 години

Имаме си министър-сървът и президент-сървър с качени американски програми. Това май е електронното правителство.

fallback