Снимка: MENSA

15-годишно момче от Пловдив разби теста на МЕНСА. Цветан Чуканов е постигнал впечатляващия резултат за възрастта си от 99% и има IQ 154.

Цветан Чуканов учи в математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив.

"Прочетох в интернет и ми стана интересно да проверя възможностите си. Преди самия тест си направих няколко примерни, но те не са по различните формати. Исках да си проверя нивото и да видя дали имам шанс. Факт е, че на примерните се представих по-зле", каза тийнейджърът пред "Монитор".

От МЕНСА уточниха обаче, че тестовете им не са публикувани в интернет, но имало подобни. Младежът дори поканил приятели да отидат и да се пробват заедно с него, но, уви, те му отказали.

В теста има 45 въпроса – 3 реда с по 3 колони и трябва да се открие 9-та вярна фигура. "Има логически съждения и прогресии", обясни момчето. Според него фактът, че заляга над математиката му е помогнал.

"Ако не го бях издържал, след 1 година пак щях да се явя", обясни тийнейджърът. На успеха му най-много се зарадвал по-големият му брат, който следва в Англия. Цветан обаче още не е решил дали ще членува в МЕНСА. Казва, че по-голямата част от членовете на организацията са на възраст над 20 г. и се опасява, че едва ли ще намери общ език с тях. Няма приятели и познати, които да са издържали теста.

"Баща ми е издържал подобен по времето на социализма, но тогава било забранено да се разкриват резултатите", казва момчето. Цветан обаче признава, че математиката, макар да му е била от полза за теста на МЕНСА, не е любимият му предмет. По-интересни са му хуманитарните науки и вероятно ще следва право.

Всяка година на теста на МЕНСА в България се явяват между 350 и 500 човека. "Между 35 и 40 на сто от тях получават резултат, който им дава право на членство в организацията", каза Христо Радков, председател на МЕНСА – България. Това означава персентил от 98 – 99% за съответната възраст. Минималното IQ трябва да е 148. На теста у нас се явяват повече мъже, отколкото жени.

--------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase