Снимка: Reuters, архив
fallback

Баща на дете с увреждане алармира, че в 20-то СОУ в София искат отстраняване на сина му. Конфликтът се разрази след публикации, в които бащата разказва за тормоза над детето му от страна на съученици, родители и ръководството на училището.

Според Камен Данов синът му, който има лека форма на церебрална парализа, е обвинен в "агресивно поведение" спрямо останалите.

"Абсолютно основателно мога да се притеснявам както за физическото, така и за психическото здраве на детето в училище и смятам, че това се дължи на влошената комуникация с училищните власти", казва бащата.

Ученикът е в първи клас. Децата го обиждали с грозен прякор и дори преиначили песничка, която пеели по негов адрес. Вместо да тушират напрежението обаче, учителите намекнали, че проблемите създава самият той. Скоро инцидентите зачестили - имало случай, когато деца са го ритали в двора на училището, разказва "Стандарт".

Срещите с училищния психолог и педагогическия съветник не помогнали особено - психоложката посъветвала майката да го научи "когато го бият, да им задава въпроси и да разбере как се чувстват те и защо го бият". Майката Вера дори не могла да повярва, че чува подобно нещо от училищен психолог в момент, когато собственото й дете е малтретирано.

Обяснила, че малкият няма физическата сила нито да се сбие с няколко души, които го нападат, нито да ги гони, тъй като има проблем с крака си. В крайна сметка психоложката посъветвала, когато бият детето, то да търси помощ от възрастен.

"Съпругът ми говори с директорката няколко пъти и тя взе мерки да се увеличи броят на учителите, които наблюдават децата в двора по време на обедната почивка", разказва Вера.

Въпреки това инцидентите продължили, като винаги се получавало така, че детето било набеждавано за активен участник в тези ситуации, а не за потърпевш. Вера и Камен Данови били посъветвани да разговарят с родителите на децата, които го атакуват, вместо педагози и психолози да потърсят изход от ситуацията.

"Дори ни обвиниха защо още не сме го направили", допълва Вера. Имало ситуации, в които им връщали детето с ожулено лице, но никой не взел мерки да разговаря с нападателите му.

Нещата обаче позатихнали. Един ден родителите били изненадани от обаждането от Агенцията за закрила на детето, от където им съобщават, че е получен сигнал, че детето им е в риск, а сигналът е подаден от въпросното СОУ.

"Дете в риск означава, че то е физически тормозено в къщи, че е дете на починали родители или наркомани, изобщо, че е в тежко социално положение", казва бащата.

Красинка Доганджийска, директорката на училището бе категорична, че "подобно поведение няма как да се толерира от училище с име, училище, което е търсено".

"Категорично съм против терминологията като тормоз и терор върху детето", казва тя. Понеже според училищното ръководство болните деца се адаптирали "до една година", било съвсем нормално "да има подобни дребни конфликти" между дори най-малките ученици.

Родителите категорично отричат децата им да са обиждали детето, като твърдят, че училищните власти не са споменавали до момента, че в класа има ученик с увреждане. Не искали и отстраняването на детето с увреждане, а само "да спазва правилата наравно с останалите ученици", казват те пред камерата на Нова телевизия.

Бащата обаче твърди, че има жалби срещу детето му от страна на родителите на децата в класа и те са пожелали да го отстранят. "Вие подменяте фактите", каза още той.

Класната ръководителка на детето смята, че за съжаление проблемът идва от сина на г-н Данов. Според другите родители преподавателката е професионалист и тя може най-одбре да прецени кой е прав в ситуацията.

Според нея детето е агресивно не само вербално, но и физически. Насочвало е остри предмети към съучениците си и ги е обиждало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

друг

преди 9 години

До АнонименДа, наистина няма защо да ни занимават повече с тази история, тъй като не знаем всички неща. Просто учителите е трябвало и трябва да предприемат ПРАВИЛНИТЕ, СПРАВЕДЛИВИ и АДЕКВАТНИ мерки, нещо което се очаква от тях като професионалисти.

55

Анонимен

преди 9 години

Племенникът ми беше тормозен и бит от съучениците си. Никакви мерки от ръководството въпреки намесата на брат ми. Най-накрая след по-тежък инцидент изключиха племенника ми и го обвиниха, че провокирал насилие, по същата схема докараха Агенцията за закрила на детето и се опитаха да го изкарат умствено изостанал. И после брат ми им сви сериозно сърмите и оставиха детето намира.

54

Анонимен

преди 9 години

Напротив, в тая ситуация единствено преместването ще помогне на детето. Нещата са твърде напреднали, има формирано отношение към него и от страна на децата, и от страна на класната, родителски лагери и пр. Ще го съсипят.

fallback