Снимка: архив, Булфото
fallback

С изпит по история на България продължава първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2015/2016 г.

Днес в 9.00 часа в 65-а аудитория на Ректората Деница Николова от Бургас изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 18 теми бяха изтеглени: „Зараждане на българската национална идея. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански“ и „Създаване и дейност на БРЦК. (1869-1874)”.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1085, съобщиха от Алма матер.

Доц. Милена Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави кандидат-студентите с празника Цветница и им пожела да бъдат спокойни и съсредоточени. Деканът на Историческия факултет проф. д-р Пламен Митев пожела на кандидат-студентите успех и изрази надеждата си, че от следващата година ще бъдат сред студентите на СУ.

Писменият изпит по история на България се състои в развиване на тема по даден исторически проблем. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа. Изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за XI клас на СОУ - задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт, както и най-новата бакалавърска програма Хебраистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

takiva hora v balgaria izobshto ne sa sashtestvuvali--izmislena istoria.

3

До 3 Анонимен

преди 9 години

Ако беше чел малко повече история, щеше да знаеш, че "Софроний" не е истинското му име. Не става само със съвети, доста тъпо мнение като цяло. :)

2

Истината

преди 9 години

За такива изпити се оценяват хора, които бутат парички..казвам го защото си е точно така...и определени хора преписват и биват хващани, други пък не...

fallback