Снимка: Reuters

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" е загрижен от многобройните посегателства върху учители от ученици и родители, които са ежедневие в учебните заведения. Това се посочва в позиция от синдиката, в която се отбелязва, че Министерството на образованието и учителските синдикати трябва да набележат бързи мерки за спасяването на българския учител.

За да се случи това обаче, социалните партньори трябва да открият и набележат превантивни мерки, за да се изкоренят грозните сцени на посегателство и физическа разправа върху българския учител, заявяват от синдиката и допълват, че тези мерки трябва да бъдат насочени към ученици и родители.

Според тях на учениците трябва да се наложат императивни задължения, както и ефективни наказания при нарушаване на нормите.

Задълженията трябва да включват спазване на утвърдения училищен правилник: забрана за използването на GSM-и и таблети, както и правенето на снимки и клипове на територията на училището.

Синдикатът настоява наказанията да бъдат въздействащи, но за съжаление и в проекта за закон за училищното образование е видим страхът на авторите от ГЕРБ да "възпитават" учениците, пишат те.

Към родителите и в сегашния закон, а и в неговия бъдещ наследник "отново се ходи по терлици", твърдят от синдикат "Образование" и посочват, че не са малко правата на родителите, но техните задължения са безкрайно неглижирани.

За осигуряване на нормален учебно-възпитателен процес трябва да се осигури разумен пропускателен режим, като родителите да могат да влизат на територията на училището, само по повод на регламентирани срещи и прояви, с разрешение на учителите и директора. Останалите посещения, както е практиката в модерните образователни системи, да бъдат забранени.

Според синдикалистите фундаменталната причина, поради която има огромен проблем с дисциплината на ученици и родители и грозни сцени на посегателства над учители, са делегираните бюджети.

„Зависимостта на училището, на учителите, директорите и техните трудови възнаграждения от учениците и родителите, във връзка с броя на учениците, е пагубна и води българското образование към неминуем упадък“, заявяват от образователният синдикат.

Това налага час по-скоро да се прекъсне зависимостта на директорските и учителските заплати от броя на учениците и от делегираните бюджети в този им вид, настояват синдикалистите.

Според тях след действията, ограничаващи агресията на ученици и родители върху учители и директори при изпълнение на техните служебни задължения, трябва задължително да се помисли и за криминализирането на тези посегателства, каквато е и идеята на министъра на образованието проф. Тодор Танев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase