Снимка: Булфото, архив
fallback

Въпреки че синдикат „Образование“ алармира, че преподавателите в училищата с ромски деца са подложени на агресия, в просветното министерство не е постъпил нито един сигнал за насилие над учител за последните два месеца.

В същото време Роберто Джераси, съветник в МОН по малцинствените въпроси, призна, че има проблеми с децата от тази група.

"Изтървахме 2 генераци ромски деца да останат без образование. Ако искаме да решим проблема, трябва да започнем сега, за да видим след 10 години резултатите“, коментира той по bTV.

Според него ромските деца от 4-годишна възраст трябва да започнат да се социализират, за да учат български език.
 
Лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев пък заяви, че ромите са тези, които се определят като такива, и те нямат проблем с българския език.

Турскоговорящите не говорят български език, а те не се определят като цигани, настоя той.

Във Врачанско почти всички селски училища са с преобладаващо ромски деца, а от репортаж на телевизията стана ясно, че персоналът в тях често е обект на агресия от страна на учениците и техните родители.

Пример за това е Борислав Петков, който е преподавал английски език и физическо в училището в село Елисейна до момента, в който шестокласник не го нагрубил и не го заплашил с побой заради слабите си оценки.

Шестокласникът дори не бил наказан със забележка, но преподавателят е напуснал.

Според Петков обаче нищо няма да се промени, докато има делегирани бюджети.

С тези бюджети на всеки ученик се гледа като на пари и заради това остава в училище независимо от лошото си поведение, смята той.

И в училището в село Камено поле, което е със статут на защитено, е имало инциденти с родители роми, които раздават правосъдие директно в часа.

Често се случва да се вика полиция, за да разтърве враждуващите. На родител било забранено да приближава района на школото. В подобни училища въпреки усилията на педагозите знанията не са приоритет за децата и техните семейства.

Много често нападенията над учители остават скрити, за да не пострада авторитетът на учебното заведение и да не се стигне до закриването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Павката

преди 9 години

До АнонименГолеми глупости си наговорил. Направи сравнение с Финландката образователна система и ще разбереш точно какви. Проблема е културен и интеграционен - нашето поколение е необходимо да се пребори с предразсъдъците завещани ни от предишното. България е единствената държава в ЕС, в която е гордост за едно училище, че в него учат предимно Българчета - особено това личи в (псевдо)елитните ни гимназии. Именно в тази посока коментара в статията е напълно коректен.

29

Нене

преди 9 години

Това е резултата от ухажването на всички политически партии , с една единствена цел- повече депутати в Парламента. Много ще се радвам , когато техните гласоподаватели ги оберат

28

u

преди 9 години

Не е вярно твърдението, те не бяха изтървани, а умишлено създадени от нашата политическа класа, която с цел да спечели изборите им даваше пари на калпак,обещаваха им безплатен ток и вода срещу нулеви ангажименти. Преправиха законите така,че ние /работещите/ да ги издържаме пожизнено и така се оказа,че работещ получава по-малко от човек на социални помощи.Не ходят на училище, защото нямат пари,но за купуване на булки например намират. Интересни противоречия. Не могат да гледат деца,но ги създават

fallback