Масачузетския технологичен институт. Снимка: Архив Reuters
fallback

Най-престижният университет в света е Масачузетският технологичен институт.  Това показва публикуваната днес класация, съставена от британската компания "Куакуарели Саймъндс", предаде ИТАР-ТАСС.

Четири британски висши учебни заведения също са намерили място в топ 10 на най-престижните университети. На второ място е британският Кембриджски университет, който е подобрил показателите си в сравнение с 2013 година. На трета позиция е Импириъл колидж в Лондон.

Следва един от най-прочутите университети на САЩ - Харвардският. Петото място в класацията си поделят Оксфордският университет, разположен в графство Оксфордшир на Южна Англия, и Юнивърсити колидж в Лондон.

Останалите 4 позиции са заети от американски висши учебни заведения - Станфордския университет, Калифорнийския технологичен институт, Принстънския и Йейлския университет.

Общо в рейтинга на най-добрите университети в света са поставени 863 висши учебни заведения.

"В резултат на икономическия спад правителствата и частните източници на финансиране отделят главното внимание на най-устойчивата на удари основа /наука, технологии, инженерство и математика/, голямата част от която се изучава в специализирани учреждения", отбелязва авторът на изследването Бен Соутър.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

...

преди 9 години

Нуждаем се и от нови кадри, но няма откъде да ги вземем, т.к. мастодонтите на по 70 години ги отказаха да се занимават с преподавателска и научна работа, натискайки ги в калта от постъпването им като асистенти по ВУЗ-овете. Да не им вземат хляба.А иначе класацията си е западна и затова има само такива университети. И това е налице.

31

...

преди 9 години

Проблемът не е във възприетия модел. Както виждаме точно западните университети са водещи.Проблемът е в кадровата политика- у нас преподавах хабилитирани лица на преклонна възраст и със съмнителни и остарели познания и похвати. Научили нещо преди половин век, преподават същото и по същия начин и днес. Никаква връзка на преподаваното с практиката. На следващо място огромния брой университети и факултети у нас трови качеството. Нуждаем се вероятно от около 1/3 от настоящите такива.

30

Ганчо

преди 9 години

Няма да има български университети в тази класация. Преди много години сами си унищожихме образованието копирайки западната система за бакалаври и магистри. Сами си унищожихме специалностите превръщайки ги в професионални направления. Където да незнаещите се учи всичко за едно направление - например машиностроене, или транспортна техника и технологии.Може ли да разгадаете какви специалисти излизат. Лошото е, че сме податливи на влияние и не може да си защитим старото хубаво образование.

fallback