Снимка: Архив Булфото
fallback

Първокласниците да лягат не по-късно от  21 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж. Такава препоръка ще бъде записана в новия наръчник за родители на първолаци, който ще бъде представен официално до началото на учебната година, пише "Монитор". Помагалото  е разработено от Асоциация „Родители" и от образователното министерство.

„Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители. То обаче е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите
да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 ч.", коментира председателят на Асоциация „Родители" Цвета Брестничка.
 
Родителите купуват шкафчета и диспенсъри за вода, за да намалят тежестта на ученическите раници, съобщи още  тя.  При едно неразумно подреждане школските чанти могат да стигнат и до 10 кг. В много училища обаче вече има осигурени втори комплекти учебници и шкафчета, където децата да оставят помагалата си, вместо да ги носят на гърба си. Там, където няма, родителите закупували или изработвали такива.
 
Родителите улесняват децата си и с диспенсъри в класните стаи, за да не носят учениците тежки бутилки с минерална вода. Екипът за физическо също е препоръчително да остава в училище.
 
В наръчника е записано още, че раницата трябва да е в ярък цвят, висока не повече от 30-40 см. Ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето. Така  едно дете с тегло около 25 кг не трябва да носи раница, която да тежи повече от 3-4 кг.
 
Друга важна препоръка е да се използват и двете презрамки на чантата, защото това осигурява по-равномерно разпределение на тежестта. Презрамките пък трябва да са добре уплътнени, за да не претриват раменете на децата.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 9 години

До АнонименНищо не получават ако не са социално слаби. Моите деца ( 8 и 1 клас) нищо не са получили никога, нито детски, нито помощ за училище. Сами си се оправяме както можем. Вчера на едната родителска среща 100лв, днес очаквам на втората родителска среща поне 200лв да искат.

24

р

преди 9 години

рвокласниците да лягат не по-късно от 2 ч., да не пият в училище да не се бият

23

!!!

преди 9 години

Майка съм на две деца- грамотни българчета, които ходят редовно на училище. За тях държавата не ми е давала нито лев,никога, откакто са се родили, освен еднократната помощ за раждане. И недопечено тесто до края на четвърти клас, на което, с чувство за хумор ли или друго, казват "закуска".За сметка на това родителите на други, които се водят ученици само на хартия, получават и семейни помощи за деца, помощи за първокласник и какво ли още не. Защото не работят. Да не работиш е, значи, привилегия.

fallback